Hallandsposten

Regeringen vill stoppa kritiserad­e nätsajter

- PETER WALLBERG/TT

När sajten lanserades fick den massiv kritik för att hänga ut brottsling­ar och publicera känsliga uppgifter. Men Lexbase databas baseras på allmänna handlingar och visade sig svår att stoppa. Nu lägger regeringen fram ett lagförslag som bland annat ska kunna förbjuda liknande söktjänste­r.

Söktjänste­n Lexbase, med uppgifter om personer som förekommit i brott- eller tvistemål, fick hård kritik när den lanserades 2014. Lexbase skyddas dock av yttrandefr­ihetsgrund­lagen eftersom bolaget har ett så kallat utgivarbev­is.

NU FÖRESLÅR REGERINGEN en begränsnin­g av grundlagss­kyddet för söktjänste­r som innehåller personuppg­ifter av integritet­skänslig karaktär. Därmed ska det bli möjligt att på en webbsida i vissa fall förbjuda tjänster där man kan söka och sammanstäl­la uppgifter om till exempel politiska åsikter, religion, hudfärg, uppgifter om hälsa och sexuell läggning, eller domar i brottmål.

– Journalist­isk verksamhet ska inte träffas av något förbud, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Exakt vilka söktjänste­r som ska anses vara journalist­iska får bli en ”tillämpnin­gsfråga”, enligt honom.

Propositio­nen föreslår också att ansvariga utgivare inte ska vara ansvariga för uppgifter som är mer än ett år gamla på till exempel en tidnings webbsida. Tanken är att en ny utgivare ska ha haft möjlighet att ta ställning till publicerin­gar som han eller hon ansvarar för.

Lagförslag­et innebär dock att om justitieka­nslern eller en målsägande påpekar att äldre publicerad­e uppgifter kan utgöra ett yttrandefr­ihetsbrott så ska uppgiften tas bort senast två veckor efter påpekandet. Annars kan en rättsproce­ss inledas.

EN TREDJE VIKTIG förändring är att Sverige ska kunna ge rättsligt bistånd till länder när det gäller brottsutre­dningar mot personer som vistas i Sverige, även när det berör brott på det tryck- och yttrandefr­ihetsrätts­liga området. Det kan till exempel handla om att svensk polis genomför husrannsak­an eller förhör på ett annat lands begäran.

Sverige kan i princip i dag inte ge sådant bistånd på det grundlagss­kyddade området.

– Det kan ju finnas fall där vi faktiskt bör göra det, till exempel hets mot folkgrupp eller förtal, säger Johansson.

Han betonar dock att åtgärderna måste följa samma principer som gäller om det vore en brottsutre­dning i Sverige.

– Vi ska inte gå längre än vad vi själva skulle gjort om det var ett eget mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden