Hallandsposten

Julen stressar kvinnor mest

- CARL CATO/TT

Julklappar, julgran, julmat, lussefiran­de och terminsavs­lutningar. December är årets i särklass stressigas­te månad, enligt en ny studie från Novus. Ojämlikhet­en i hemmen märks tydligt – kvinnors julstress är betydligt större än mäns.

Pappa framför tv:n och mamma i köket. En nidbild kanske, men tänk efter: vem bakar, kokar, steker och griljerar när du själv firar jul? Vem kom ihåg att skicka julkort till gammelmost­er och vem köpte nya lussekläde­r till barnen?

En av fem känner sig stressade inför julen och skillnaden mellan män och kvinnor är stor. Medan 14 procent av de tillfrågad­e männen uppger att de känner en generell stress inför julen är motsvarand­e siffra för kvinnor hela 27 procent.

– Vi är ganska jämställda i Sverige jämfört med många andra länder, men när vi får barn hamnar ofta mer ansvar hos kvinnan när det gäller det obetalda arbetet. Även planerings­stadiet ligger i större utsträckni­ng hos kvinnor än hos män, säger Anna Bennich Karlstedt, legitimera­d psykolog”.

SIFFRORNA KOMMER FRÅN en ny studie som Skandia har genomfört med hjälp av Novus. 1 000 personer har svarat i undersökni­ngen och 19 procent uppger att det är julstöket med förberedel­ser av julklappar, städning, pynt och julmat som stressar dem mest. 12 procent av de tillfrågad­e är oroliga över att pengarna inte ska räcka till allt som förväntas under julen.

Men det finns sätt att minska julstresse­n.

–JAG TYCKER att man i dag, eller helst i går, ska sätta sig ned och prata om hur fördelning­en ska se ut så att inte en i förhålland­et har större huvudvärk än den andra. Det behövs en diskussion om förväntnin­gar och krav, även inifrån kommande krav. Det har många att tampas med, främst kvinnor. Man behöver inte stå och göra fem sorters sill om man gråter på kvällarna, det är aldrig värt det, säger Anna Bennich Karlstedt.

Fördelning­en av hushållarb­etet under julen kan ses som en jämställdh­etsfråga, men julstresse­n visar också på ett annat samhällspr­oblem.

”Jag känner mig orolig för min hälsa på grund av stress” är en av frågorna i undersökni­ngen. 14 procent av männen svarar ja. Andelen kvinnor är 28 procent.

Stress kan ge upphov till allvarlig ohälsa.

– Om man har börjat känna att man har svårt att koncentrer­a sig, svårt att sova, eller alltid är trött trots att man sover, om man har huvudvärk och humörsväng­ningar och det pågår under en längre tid, då är det viktigt att ta ett steg tillbaka och dra i nödbromsen. Att köpa en färdig julskinka och sitta framför tv:n och mysa på julafton går också bra, säger Anna Bennich Karlstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden