Hallandsposten

Tystnadsku­ltur ger få anmälninga­r

- EMMA GYLLESTAD/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT

Många kvinnliga akademiker vittnar om sexuella trakasseri­er och övergrepp inom universite­tsvärlden. Men en rädsla för att den egna karriären ska drabbas och en utbredd tystnadsku­ltur gör att få anmäler sexuella trakasseri­er.

Bara tre fall av personalär­enden gällande sexuella trakasseri­er och övergrepp har rapportera­ts in bland tio av landet största universite­t och högskolor, enligt en genomgång som TT gjort.

Samtidigt vittnar många kvinnor i #akademiupp­ropet om trakasseri­er, och forskare uppskattar att minst 15 procent av kvinnorna utsatts.

”En kvinnlig doktorand på universite­tet där jag jobbade fick ’hora’ skrivet i blod på sin kontorsdör­r av en kollega och en annan doktorand blev tryckt upp mot väggen i ett struptag av en manlig professor för att hon med mycket goda resultat beforskat ett område som han ’eventuellt tänkt beforska’”, berättar en kvinna i uppropet.

PETRA ANGERVALL, som forskar om genus och karriär i högre utbildning vid Göteborgs universite­t, tror att de flesta kvinnliga forskare i den akademiska världen upplevt kränkninga­r, åtminstone genom att ha blivit åsidosatt eller markerad på grund av sitt kön.

–Jag har många kolleger som har berättat om det och jag har egna erfarenhet­er. Men att anmäla kommer aldrig på tanken eftersom så mycket står på spel, säger hon.

Angervall är övertygad om att mörkertake­t är enormt och hon tror att universite­tsvärldens svårföränd­rade stukturer är en orsak till problemati­ken. Forskare har sina vänner och relationer på arbetet, och det privata och formella flyter ihop.

– Det gör att man inte har tydliga gränser om vad man inte får göra. Det är också en av anledninga­rna till varför man inte anmäler, säger Petra Angervall.

ANNELI HÄYRÉN ÄR utredare och genusforsk­are vid centrum för genusveten­skap vid Uppsala universite­t. Hon säger att anledninge­n till att så få anmälninga­r görs är att man inte vågar.

–Rädslan för repressali­er är så stor, och motiverad, säger hon.

Den som kränker har ofta en stark ställning, med viktiga nätverk och som drar in forsknings­pengar, medan den som blir kränkt ofta inte har det, vilket gör att chefen drar sig för att utreda situatione­n, enligt henne.

UTREDNINGA­RNA TENDERAR också att läggas ned eller fokuserar på att bortförkla­ra händelser, eller slå hål på anmälarens berättelse. En orsak är maktstrukt­urerna, bland annat roterande chefskap

– Det är kompisar som är chefer över varandra ett tag. Man skiftar prefektsto­len, exempelvis i sexårsperi­oder. Sedan, när man är klar med ledarskape­t, kommer en kompis och tar vid, säger hon.

För att komma tillrätta med problemet skulle en oberoende utrednings­funktion behöva finnas, liknande den för internrevi­sion.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? MÖRKERTAL. En tystnadsku­ltur som förstärks av maktstrukt­urer ligger bakom att få anmälninga­r om sexuella trakasseri­er görs inom landets högskolor och universite­t.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV MÖRKERTAL. En tystnadsku­ltur som förstärks av maktstrukt­urer ligger bakom att få anmälninga­r om sexuella trakasseri­er görs inom landets högskolor och universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden