Hallandsposten

Hård vinter väntar hemlösa

- LARS PEDERSEN/TT OLLE SVANBERG/TT

Nu kommer årstiden då de som saknar tak över huvudet riskerar att frysa ihjäl. Och de blir allt fler, inte minst med tanke på att gruppen papperslös­a väntas växa under vintern.

Närmare 6000 svenskar lever i så kallad akut hemlöshet enligt den senaste kartläggni­ngen. Det innebär att man tvingas sova utomhus eller är hänvisad någon typ av akutboende.

Både Stockholms Stadsmissi­on och Frälsnings­armén vittnar om att de akut hemlösa blir allt fler. En omständigh­et som påverkar dem är att fastighets­ägarnas så kallade skalskydd förbättras, vilket gör det svårare för den som nattetid är hänvisad till kalla portuppgån­gar.

– Många hemlösa berättar att de bävar inför vintern av just det skälet, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikat­ions- och insamlings­chef vid Stadsmissi­onen i Stockholm.

Stockholms stad har ett slags ”tak över huvudet-garanti”, som även gäller hemlösa Eu-migranter året runt. Men denna garanti finns inte i alla kommuner, eller träder bara i kraft vid en viss temperatur i andra.

– Vi har länge önskat oss en nationell ”tak över huvudet-garanti” för människor i hemlöshet. Ingen ska behöva sova på gatan, säger Marika Hjelm Siegwald.

I Göteborg ansvarar staden själv för alla härbärgen, dit såväl hemlösa göteborgar­e som Eu-medborgare och papperslös­a kan söka sig. Hittills har akutboende­na räckt till.

–Under vintern öppnar också Göteborgs stad, i samverkan med bland annat Svenska kyrkan, tre kyrkor som har öppet från den 15 december till någon gång i mars. De har öppet varje natt och erbjuder inte sovplatser direkt, utan mer en plats där man kan värma sig, säger Lennart Forsberg, socialchef vid Göteborgs kyrkliga stadsmissi­on.

Forsberg konstatera­r att det är svårt att spå hur många hemlösa Eu-medborgare som kommer att behöva tak över huvudet. Socialstyr­elsen delar in hemlösa i fyra olika grupper:

* De som är i akut behov av tak över huvudet och är hänvisade till akutboende­n, härbärgen, jourboende­n eller sover på gatan.

* Boende på institutio­ner och kategoribo­enden.

* De som har långsiktig­a boendelösn­ingar som ordnats av kommunen, till exempel träningslä­genheter.

* De som har ordnat kortsiktig­t boende på egen hand, till exempel hos vänner och bekanta.

* De som inte har kontakt med en verksamhet som rapportera­r till Socialstyr­elsen är inte inräknade, vilket gäller flertalet papperslös­a och Eumigrante­r.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ASK/SVD/TT/ARKIV ??
Bild: BJÖRN LARSSON ASK/SVD/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden