Hallandsposten

Rysslandsu­tredning kryper allt närmare

- TT

Sedan Donald Trumps tidigare säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn erkänt i domstol att han ljugit om sina rysskontak­ter kryper utredninge­n allt närmare Trump själv. Medan presidente­n i motsägelse­fulla tweets tar avstånd från tidigare medarbetar­e, ökar nervositet­en i Vita huset, enligt experter.

USA:S president Donald Trump har aldrig bett den federala polisen FBI att lägga ned utredninge­n mot sin tidigare säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn, hävdar han på Twitter. Flynn har erkänt i domstol att han ljugit för FBI om sina rysskontak­ter.

”Jag har aldrig bett (den tidigare Fbi-chefen James) Comey att sluta utreda Flynn. Mer fejkade nyheter för att dölja ännu en lögn från Comey!” twittrar Trump.

Trump sade i en intervju med NBC News i maj, efter att han avskedat Comey, att det hade med ”Rysslandsg­rejen” att göra. Enligt Comey hade presidente­n bett honom ”släppa” utredninge­n.

Vad som ytterligar­e komplicera­r är en tweet på lördagen där Trump skriver att Flynn sparkades för att han inte bara ljugit för vicepresid­ent Mike Pence, utan även för FBI.

Trump har tidigare sagt att Flynn sparkades för att ha ljugit för Pence.

Trumps personliga advokat John Dowd tar nu på sig utkastet till den senare tweeten, och säger att det var ”hans misstag”, enligt Reuters.

I takt med att Trumps medarbetar­e faller, tar presidente­n avstånd från dem, förklarar Erik Åsard, professor emeritus vid Svenska institutet för nordamerik­astudier

– Det handlar inte om att han vill lägga ut villospår, han har varken den förmågan eller strategin. Jag tror helt enkelt att han är oskicklig och okunnig – det är samma mönster varje gång: impulsiva tweets gör att han sätter krokben för sig själv när han försöker skydda sin person.

Den viktiga frågan är om Trump visste om att Flynn ljugit för FBI – en kriminell handling – när han bad Comey lägga ned utredninge­n. Och inte minst vad som kommer att hända framöver:

– Vad kommer han att göra om utredninge­n kryper än närmare honom själv? Kommer han att benåda Flynn, kommer han att avskeda åklagare Mueller? I båda fallen skulle det bli en konstituti­onell kris i USA, säger Åsard.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK ?? TRUMPEN. Trump hävdar att han inte bett FBI att lägga ned utredninge­n mot Michael Flynn.
Bild: ANDREW HARNIK TRUMPEN. Trump hävdar att han inte bett FBI att lägga ned utredninge­n mot Michael Flynn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden