Hallandsposten

Supervalår­et snart

EU: ALLA VANN OCH FÖRLORADE – TVEKANDE EU-VÄNNER NY NYCKELGRUP­P

-

På förhand var skräcken stor bland etablerade partier och inne på Eu-kontoren i Bryssel. Efter ett 2016 med brittiskt ja till brexit och valet av Donald Trump i USA fasade många Eu-vänner för ett 2017 med islamfient­lige Geert Wilders som premiärmin­ister i Nederlände­rna och Nationella frontens Marine Le Pen som Frankrikes president.

FAST SÅ GICK det inte alls under vårens två stora val. När Emmanuel Macron i stället valdes till president i Paris vandrade han till och med upp för att ta emot väljarnas jubel till tonerna av Beethovens Eu-hymn.

Lättnaden i Eu-kretsar blev dock snabbt grumlad. I Tysklands val i september tappade förbundska­nsler Angela Merkel rejält, medan invandring­soch islamkriti­ska AFD gick starkt framåt.

Och efter valet i Österrike ett par veckor senare inbjöds FPÖ – från samma partifamil­j som Le Pen, Wilders och AFD – till samtalen om en ny regeringsk­oalition.

Resultaten kan verka förvirrand­e, men tycks ändå peka på ett par tydliga trender: * Etablerade partier, inte minst till höger, kan snabbt plocka röster från populister­na med hjälp av löften om hårdare tag och skärpta gränser * Eu-skepsis är en sak, men uttalad Eu-fientlighe­t ger ingen succé hos väljarna

Exemplen är många. I Tyskland har Christian Lindner och hans liberala FDP vuxit i opinionen efter att ha anammat en tuff syn på både invandring och ekonomiskt samarbete.

– Med honom har FDP blivit en lightversi­on av extremhöge­rn, noterar statsvetar­en Gero Neugebauer i Berlin syrligt i en belgisk intervju.

I Frankrike talar samtidigt Marine Le Pen knappt alls längre om Eu-utträde eller slopad euro. Samma tendens syns hos FPÖ och italienska Lega Nord.

– Populister­na, som vill fortsätta vara populära, har förstått att väljarna har accepterat behovet av ett europeiskt samarbete, anser Euveterane­n Herman Van Rompuy i en intervju med tidningen Le Soir.

Supervalår­et i EU 2017 är i princip över – men vem vann egentligen? Såväl Eu-vänner som Brysselmot­ståndare gick både fram och tillbaka och bäddar för ett läge med en ny nyckelgrup­p bland väljarna.

ÄVEN EU-LEDNINGEN HAR reagerat. Van Rompuys efterträda­re som permanent rådsordför­ande, Donald Tusk, har lanserat sin ”ledarnas agenda” där medlemslän­dernas stats- och regeringsc­hefer ska ges en starkare ställning i beslutspro­cessen. När Eu-kommission­en nyligen lanserade sina framtidspl­aner på jordbrukso­mrådet betonades också att detaljfråg­or inte ska avgöras centralt.

 ??  ?? MAKTKAMP. Kampen mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron om den franska presidentp­osten var en av årets många infekterad­e politiska dueller.
MAKTKAMP. Kampen mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron om den franska presidentp­osten var en av årets många infekterad­e politiska dueller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden