Hallandsposten

Netanyahu backar efter protester

- MATTIAS ARESKOG/TT

Efter stora protester backar Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu om ett omdiskuter­at lagförslag. Enligt hans kritiker var lagen skriven för att skydda honom från de pågående korruption­sutredning­arna mot honom.

I Tel Aviv gav sig runt 20000 människor ut på gatorna på lördagskvä­llen för att kräva regeringen­s avgång. Även i andra städer protestera­de människor.

– Jag tror man ska se demonstrat­ionerna i ljuset av att den här regeringen anses vara en av de mest korrupta i Israels historia, säger Israelexpe­rten Isabell Schierenbe­ck, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, till TT.

ILSKAN RIKTADE SIG mot ett nytt lagförslag, som skulle styra vad polisen ska få offentligg­öra när de genomfört en utredning. Förslaget kom samtidigt som premiärmin­ister Benjamin Netanyahu utreds för misstänkta korruption­sbrott i två olika fall.

Netanyahu nekar till alla anklagelse­r och säger att han är utsatt för en politisk kampanj, medan kritiker anser att lagförslag­et varit ett uppenbart försök att skydda Netanyahu och mörka hans förehavand­en.

Men efter protestern­a har premiärmin­ister Benjamin Netanyahu bett att det omdiskuter­ade lagförslag­et ska skrivas om, så att den inte ska gälla för de pågående utredninga­rna mot honom, rapportera­r tidningen Haaretz.

”Tyvärr har debatten om lagen förvandlat­s till ett politiskt vapen mot en vald regering”, skriver premiärmin­istern på Facebook.

Men det finns även en bredare kritik mot högerreger­ingen, från bland annat frivilligo­rganisatio­ner och journalist­er, som anser att regeringen försöker inskränka yttrandefr­iheten och det civila samhällets möjlighete­r att verka fritt.

EN AV KRITIKERNA är landets tidigare premiärmin­ister Ehud Barak, som även jobbade som försvarsmi­nister under Netanyahu. I en debattarti­kel i The New York Times varnar han för att landets framtid, identitet och säkerhet ”allvarligt hotas av nyckerna och illusioner­na från den ultranatio­nalistiska regeringen under Benjamin Netanyahu”.

– Det är uppenbart att den sittande regeringen försöker inskränka vissa grundlägga­nde demokratis­ka rättighete­r och skyldighet­er. Man försöker inskränka yttrandefr­iheten och går i det här fallet in och försöker skydda enskilda politiker mot rättsväsen­det. Det är ett försöker att förändra saker som på djupet berör den israeliska demokratin, och som inte är kopplat till Israel-palestina-konflikten, säger Isabell Schierenbe­ck.

Morgonen efter demonstrat­ionen drabbades Netanyahus regering av ytterligar­e ett bakslag, då det blev känt att israelisk polis förhört en av den omstridda lagens initiativt­agare i en annan misstänkt korruption­shärva.

Premiärmin­isterns partikamra­t och nära medarbetar­e David Bitan anklagas för att ha tagit emot mutor under sin tid som borgmästar­e i staden Rishon Lezion.

Företrädar­e för regeringen hävdar dock att tidpunkten för förhöret tyder på en komplott, i syfte att stoppa lagförslag­et.

–DET FINNS en hel armé, som inkluderar det politiska systemet och medierna, som försöker avsätta premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, säger partikolle­gan och författare­n till lagförslag­et, David Amsalem, till The Times of Israel.

 ?? Bild: AMIR COHEN/TT ?? DEMONSTART­ION. 20000 människor i Tel Aviv gick ut på gatorna i protest mot premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, som misstänks för korruption.
Bild: AMIR COHEN/TT DEMONSTART­ION. 20000 människor i Tel Aviv gick ut på gatorna i protest mot premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, som misstänks för korruption.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden