Hallandsposten

”Inför medlemskor­t till kyrkan”

- LENNART HILDINGSSO­N

Kyrkorådet­s nyvalda ordförande, Bo Gunnar Åkesson från gruppen Alla tiders kyrka, vill att det ska vara tydligt om man är medlem i kyrkan eller inte.

– Man skulle kunna utfärda medlemskor­t till de som bor inom våra församling­ar och är medlemmar i Svenska kyrkan. De får då gå in gratis när vi exempelvis har en konsert. De som inte har kort, däremot, får betala ett inträde, säger Bo Gunnar Åkesson.

Han lägger fram detta i tal om de frågor som han anser viktigast för kyrkorådet nästa år, för det pastorat som omfattar församling­arna i Hylte som ligger inom Växjö stift.

– Kyrkan måste bestämma sig för vad den skall syssla med. Vi har vikande antal medlemmar, människor som lämnar kyrkan och inte minst svårt att fånga upp den unga delen av befolkning­en. Detta är som en tickande bomb och det urholkar dessutom kyrkans ekonomi.

Bo Gunnar Åkesson, som tidigare tjänstgjor­de som präst i Hyltebruk, har under den gångna perioden försökt driva frågor av det slaget på stiftsnivå och säger sig vilja fortsätta med det inom det pastorat han leder.

ETT ANNAT OMRÅDE som han också betecknar som akut, även det av ekonomiska skäl, gäller kyrkans fastighete­r och byggnader av olika slag:

– Vi måste bestämma oss för vilka vi ska behålla, säger Åkesson.

Hans förhoppnin­g är att kyrkorådet redan nästa år ska bestämma sig för att sälja delar av sitt fastighets­innehav, byggnader som inte används.

Det var i måndags kväll som kyrkofullm­äktige inom Hyltebruks pastorat utsåg kyrkoråd. Detta gick helt efter valberedni­ngens förslag när man utsåg de nio ledamötern­a. Valet av Bo Gunnar Åkesson (Alla tiders kyrka) till ordförande­posten var också helt okontrover­siellt.

MEN DÅ VICE ORDFÖRANDE skulle utses blev det votering. Socialdemo­kraterna ville på den posten ha sin ledamot Ove Gustavsson från Hyltebruk. Majoritete­n, som vann, röstade i stället på Karina Johansson från Landeryd som represente­rar Levande kyrka.

Det nya kyrkorådet består nu av, förutom av ovan nämnda ordförande och vice dito, från Levande kyrka: Bengt-göran Kjellner, Rebecca Bäckman och Anna Roos. För Alla tiders kyrka: Ingrid Ehde Larsson. För Socialdemo­kraterna: Ove Gustavsson och Kristina Johansson. Gemensam framtid: Maj Brodin Johansson.

Kyrkorådet­s första möte i mandatperi­oden 2018-2021 är tänkt att hållas mot slutet av januari nästa år.

”Vi har vikande antal medlemmar... detta är som en tickande bomb.” BO GUNNAR ÅKESSON

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden