Hallandsposten

Hamas: Inled en ny intifada

MELLANÖSTE­RN: TRUMPS AMBASSADPL­ANER UPPRÖR VÄRLDEN

-

Palestinie­rna ska starta en ny intifada mot Israel efter Donald Trumps Jerusalem-utspel. Det säger Hamasledar­en Ismail Haniya enligt nyhetsbyrå­er. Samtidigt hävdar Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu att ett antal andra länder också hört av sig med planer på att flytta ambassader.

Många har varnat för att president Donald Trump genom planen att flytta USA:S ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem stör en känslig balans i Mellanöste­rn, och retar upp hela den muslimska världen.och kommentare­rna är upprörda i stora delar av världen.

– President Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i, säger EU:S utrikesche­f Federica Mogherini i ett nytt uttalande i Bryssel.

– Den enda realistisk­a lösningen bygger på två stater, med Jerusalem som huvudstad för båda, betonar Mogherini.

– Det värsta som kan hända nu är ett upptrappan­de av spänningar­na kring de heliga platserna i Jerusalem, säger utrikesche­fen, som i morgon kommer att träffa utrikesmin­istern i Jordanien – som agerar som garant för de många heliga platserna i Jerusalem – för att diskutera situatione­n.

HAMAS-CHEFEN Ismail Haniya manar palestinie­rna till en ny intifada, ett sådant uppror som senast bröt ut då den israeliske politikern Ariel Sharon hade besökt den muslimska helgedomen på Tempelberg­et i Jerusalem år 2000.

– Vi måste mana till, och vi mås-

 ??  ?? PROTEST. Donald Trumps beslut att flytta USA:S ambassad till Jerusalem har lett till demonstrat­ioner.
PROTEST. Donald Trumps beslut att flytta USA:S ambassad till Jerusalem har lett till demonstrat­ioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden