Hallandsposten

Svensk Vm-skräll mot Norge

-

Det skulle inte vara möjligt. Varför inte, tänkte Sverige, och besegrade Norge i handbollsv­m, 31–28 (16–18). En liten bragd som ger Slovenien i åttondelsf­inal.

SVERIGE NORGE 31 28

Där Ungern, Polen och Tjeckien gav upp på uppvärmnin­gen ville Sverige mer.

Det var gruppfinal och då skulle det minsann bli en sådan också.

Tidigare fotskadade Loui Sand sköt bort all frustratio­n när hon fastställd­e slutresult­atet 31–28.

Som första lag i turneringe­n gav Sverige suveräna Norge en match – men trots att det mesta fungerade var det ändå underläge i paus, 16–18.

Det är helt enkelt svårt, om inte omöjligt, att få grepp om den norska virvelvind­en till anfall. Det är full fart och full satsning i varje situation, och när dessutom passningar­na sitter precis där det ska, hamnar motståndar­försvaret inte sällan ett eller flera steg efter.

Samtidigt visade Sverige att lagets anfallsspe­l, som varit trumfkorte­t så långt i turneringe­n i Tyskland, håller även mot motstånd av bästa märke.

Som vanligt låg Isabelle Gulldén bakom mycket, men det fanns fler som tog för sig. Westberg var en – hennes satsningar blir alltmer bestämda – och Anna Lagerquist, som tidigare visat mycket lite på den offensiva planhalvan, en annan.

Norge lutade sig i mångt och mycket på Nora Mørk. Kraftpaket­et på högernio gjorde sju mål i första halvlek och var den enskilt största anledninge­n till att Norge var i ledning i paus.

Sverige tog ledningen i början av andra halvlek när Hanna Blomstrand satte 19–18 och när Bella Gulldén gjorde nästa svenska mål, 20–19, tog Norges förbundska­pten Thorir Hergeirsso­n timeout.

Därefter svängde matchen fram och tillbaka – till dess att Sverige fick ordning på spelet i numerärt överläge. Med fem raka mål, varav två i 6–5-spel, gick Blågult från 26–28 till 31–28.