Hallandsposten

Hatisk reaktion bevisar att kampanjen behövs

- Kim Ljungcrant­z för Vänsterpar­tiet i Halmstad

#METOO. Ung Vänster och SSU anordnade en metoomanif­estation på Stora torg i november och Moa från SSU, var en av de briljanta talarna som belyste det sexuella våldet och övergreppe­n som finns i samhällets alla skikt.

Men – som alltid – finns det motstånd mot dessa kamper från bland annat. vita äldre män som anser att kampanjen gått för långt, när de inte längre anser sig kunna bete sig som de misogyna gubbar de alltid har varit.

DET BÖRJADE MED när det drogs ett ”våldtäktss­kämt” som en del av Bosse Anderbergs mediebolag­s fräckisar – som Moa kritiserad­e.

I detta så kallade ”skämt” menades det att pigan i berättelse­n EGENTLIGEN ville bli våldtagen av drängen. Tyvärr är dessa typer av ”skämt” med och spär på en större rädsla för utsatthet hos kvinnor och därmed rädsla för att anmäla sexuella övergrepp och för att inte bli trodd på.

I kommentare­rna till hans inlägg framkommer det både kvinnofien­tliga och rasistiska uttryck och Moa tillskrevs vidriga tillmälen. Men detta hindrade inte Kardemark och Nordén (KD) från att välkomna honom med öppna armar trots de ovanståend­e kommentare­rna.

Det är bra att KD nu tar avstånd – ytterst beklagligt att det ens fanns en invit att ta avstånd ifrån från första början – för sådana kommentare­r hör inte hemma i ett jämställt samhälle.

ALLA HATISKA REAKTIONER och den attack på Moa, som bubblat upp i och med detta, visar att metoo har behövts länge.

Det paradoxala är, att samma män som låtsas att de bryr sig men som alltid motsätter sig att lyssna på kvinnors utsatthet, ta den på allvar och göra något åt den, är precis de samma män som genom sitt inbyggda kvinnoföra­kt och hat visar på att detta behövs lyftas mer än någonsin.

Det är dags att störta patriarkat­et!

 ?? Bild: TT7ARKIV ??
Bild: TT7ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden