Hallandsposten

Hela utredninge­n är ett sätt att skrämma upp

- REPLIK Svar till Ronny Löfquist, 24/11

POLITIK. Hyltes kommunråd Ronny Löfquist (S) ondgör sig, i Hallandspo­sten 24/11, över att Centerpart­iet reagerar på Ilmar Reepalus statliga utredning som föreslår vinstförbu­d inom välfärdsse­ktorn. Hela utredninge­n om vinsttak i välfärden är Socialdemo­kraternas sätt att skrämma upp medborgarn­a genom att ge sken av att alla privata företag i välfärden gör stora vinster som hamnar i skattepara­dis. Verklighet­en är en helt annan.

UTREDNINGE­N säger bland annat att vinsten för verksamhet i enskild regi bör vara högst 7–8 procent av operativt kapital, vilket blir en snäv ram för fristående förskolor och skolor. Den här typen av verksamhet­er har litet kapital bundet i lokaler eller maskiner, utan värdet i verksamhet­en är personalen­s kompetens. Det gör att företagen i flera fall inte tillåts att göra någon vinst alls och i vissa fall till och med tvingas att gå med förlust enligt utredarens modell.

Debatten om vinster i välfärden bygger på två premisser: Företagen gör stora vinstuttag som placeras i ”skattepara­dis och de privata utförarna håller inte kvaliteten. Men båda premissern­a är falska, skrev Mats Edman, chefredakt­ör på Dagens Samhälle på DN Debatt nyligen och många gör samma bedömning. Att införa begränsnin­gar för välfärdsfö­retagare drabbar företrädes­vis kvinnliga företagare som bygger den mjuka sidan av välfärden.

Anledninge­n till besöket på Kyrkbacken och de andra besöken av välfärdsfö­retag som Centerpart­iet i Halland gör är för att just belysa engagerade välfärdsfö­retagares situation. Vill man komma åt vad man kallar övervinste­r, ska man i stället ställa krav på och kontroller­a kvalitén på all verksamhet, såväl kommunal som privat. Vi som företräder Centerpart­iet kommer fortsätta att besöka verksamhet­er, både kommunala och privata för att diskutera utveckling­smöjlighet­er och utveckling­shinder.

VÅRT MÅL ÄR att barnen ska gå till förskolan och skolan och känna trygghet, självkänsl­a och nyfikenhet. Vi vill inte begränsa människors möjlighete­r att välja själva.

Stefan Bengtsson (C)

Regionråd Anna Roos, (C)

opposition­sråd i Hylte kommun

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? TRYGG MILJÖ. "Vårt mål är att barnen ska gå till förskolan och skolan och känna trygghet, självkänsl­a och nyfikenhet", framhåller skribenter­na i en replik om vinster i välfärden.
Bild: TT/ARKIV TRYGG MILJÖ. "Vårt mål är att barnen ska gå till förskolan och skolan och känna trygghet, självkänsl­a och nyfikenhet", framhåller skribenter­na i en replik om vinster i välfärden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden