Hallandsposten

Visselblås ska göras per e-post

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Det blir ingen ny visselblås­arfunktion i Laholms kommun, dit anställda anonymt kan anmäla missförhål­landen. Tillräckli­ga möjlighete­r att slå larm finns redan, anser en politisk majoritet i fullmäktig­e.

Förslaget om en elektronis­k tjänst för visselblås­are väcktes av exmoderate­rna Mikael Kahlin och Karl-fredrik Klinker, numera Medborgerl­ig samling.

– Skandal efter skandal har rulllats ut i tidningarn­a. Det är otänkbart att de sakerna inte varit kända internt, men anställda har gått till medierna i stället för att prata inom organisati­onen, eller så har det inte förts vidare, sade Mikael Kahlin när

”Vem ska ange vem? Det skrämmer mig.” ROSITA ANTONSSON (S)

motionen härförlede­n diskuterad­es i kommunfull­mäktige.

KAHLIN VILLE SE en extern lösning, dit alla anställda ska våga vända sig utan rädsla för repressali­er. SD, LP, SPI och V höll med. Men med röstsiffro­rna 11-30 föll förslaget.

Majoritete­n, där den styrande femklövern fick stöd av S, pekade på att kommunen redan i dag har ett mottagning­ssystem där medarbetar­e och förtroende­valda kan anmäla allvarliga oegentligh­eter.

I praktiken en e-postadress som hanteras av kommunjuri­sten. Anonymitet garanteras inte, med hänvisning till offentligh­etsprincip­en.

– Jag har provat funktionen för att se om den fungerar och inom cirka en halv dag fick jag svar. Men självklart kan vi bli mycket bättre på att marknadsfö­ra den, sade kommunråde­t Elisabet Babic (M).

ROSITA ANTONSSON (S) höjde ett varnande finger för angiveri.

– Om vi behöver en visselpipa har vi som sitter här verkligen misslyckat­s. Vem ska ange vem? Det skrämmer mig, sade hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden