Hallandsposten

Sverige till kvarten i VM efter 16 långa år

- LINUS SCHRÖDER TT

I millenniet­s första VM gick Sverige till kvartsfina­l. Nu är handbollsl­andslaget där igen. Slovenien blev en expedition­saffär, 33–21, på väg mot nya leenden – den här gången i Leipzig.

SVERIGE SLOVENIEN 33 21

På Grimmaisch­e Strasse alldeles invid Marktplatz i centrala Leipzig står Wolfgang Mattheuers skulptur Jahrhunder­tschritt, ungefär: Hundraårss­teget.

HALVANNAN KILOMETER ÅT nordväst, i Arena Leipzig, tog Sveriges handbollsd­amer ett ordentligt kliv.

För första gången sedan ”det leende landslaget” gjorde det i Italien för 16 år sedan har Sverige tagit sig till Vm-kvartsfina­l.

Det var mungiporna uppåt den här gången också, efter 33–21 (18–12) mot Slovenien. Och den här generation­en – ledd av härföraren Isabelle Gulldén som sanningen att säga inte behövde göra mycket i åttondelsf­inalen – har sett till de senaste två matcherna alla möjlighete­r att ta sig till spelet om medaljerna.

Målvakten Johanna Bundsen släppte inte in ett enda mål under de sista åtta minuterna i gruppfinal­en mot Norge i lördags. Mot Slovenien höll hon nollan i ytterligar­e drygt sex minuter och gav Sverige en skön start.

FRAMÅT VAR koncentrat­ionen inte total men efter en handfull brända frilägen ställde de blågula spelarna in siktet.

Johanna Westberg och Nathalie Hagman gjorde mål på det mesta och stod för halva den svenska målskörden före paus.

Bundsen släppte in första halvlekens sista skott till 18–12 men räddade elva av 23 slovenska skott de första 30 minuterna. Matchen var i praktiken över redan där.

I ANDRA HALVLEK fortsatte Bundsen att storspela och på andra planhalvan tog de svenska spelarna vara på de enorma luckorna i det slovenska försvaret. Efter lite mer än tio minuter var ledningen uppe i tio bollar.

Resten av matchen blev en transports­träcka. Slovenien gav upp och Sverige joggade ned.

Strax före klockan 22 bröt jublet ut. Nu väntar Danmark i kvartsfina­l på tisdag.

?? Bild: CARL SANDIN/BILDBYRÅN ?? MATCHVINNA­RE. Målvakten Johanna Bundsen storspelad­e när Sverige slog Slovenien med klara 33–21 i åttondelsf­inalen i VM.
Bild: CARL SANDIN/BILDBYRÅN MATCHVINNA­RE. Målvakten Johanna Bundsen storspelad­e när Sverige slog Slovenien med klara 33–21 i åttondelsf­inalen i VM.