Hallandsposten

Donald Trump uppmanas att skrota beslut

- TT-AP-REUTERS

”Om vi inte gör något om det här beslutet kommer det att leda till många, många fler tragedier.” IBRAHIM AL-JAAFARI,

Iraks utrikesmin­ister

Arabförbun­det uppmanar USA att riva upp beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt ett starkt kritiskt uttalande efter utrikesmin­istrarnas möte i Kairo. Israels regering hoppas däremot att protestern­a avtar.

Arabförbun­det vill att FN:S säkerhetsr­åd i en resolution fördömer president Donald Trumps beslut, och varnar för att det kan leda till ökat våld i regionen.

Beslutet är en ”allvarlig kränkning av internatio­nell lag”, enligt uttalandet. Arabförbun­det säger att USA genom beslutet inte längre kan fungera som medlare i fredsproce­ssen.

Utrikesmin­istrarna kommer att hålla möte igen om en månad för att utvärdera situatione­n.

MÖTET PÅGICK i två och en halv timme. Utrikesmin­ister på utrikesmin­ister höll tal om Jerusalemf­rågan, och talen sändes direkt i lokal egyptisk tv.

– Om vi inte gör något om det här beslutet kommer det att leda till många, många fler tragedier, varnade Iraks utrikesmin­ister Ibrahim al-jaafari.

Arabförbun­dets generalsek­reterare Ahmed Aboul-gheit och palestinie­rnas utrikesmin­ister Riyad al-maliki uppmanade omvärlden att erkänna en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad som svar på Trumps beslut.

ISRAELS FÖRSVARSMI­NISTER Avigdor Lieberman hoppas att de våldsamma palestinsk­a protestern­a ska ebba ut.

– Vår förhoppnin­g är att allt ska lugna sig och att vi återvänder till vardagen, utan kravaller och våld, säger han till Army Radio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden