Hallandsposten

Populister har

ÖSTERRIKE: PRESSAD KURZ SKA HA BILDAT NY REGERING INNAN JUL

-

En ny österrikis­k regering ska vara på plats innan jul – så lyder löftet från valvinnare­n ÖVP:S partiledar­e Sebastian Kurz. Pressen på honom att lyckas kan ge koalitions­partnern, högerpopul­istiska FPÖ, stort inflytande på politiken. Och det kan påverka landets relation till EU, tror statsvetar­e.

Han har kallats ett politiskt underbarn, och lyckades på bara några månader ta ÖVP från en tredjeplat­s i opinionsmä­tningarna till valvinst när Österrike höll nyval i oktober.

Men Sebastian Kurz framgång och bilden av honom som en person som snabbt uppnår resultat är inte enbart av godo, enligt Reinhard Heinisch, statsvetar­e vid universite­tet i Salzburg.

Det har också ökat pressen på Kurz att snabbt nå en överenskom­melse med FPÖ och bilda regering, vilket kan ha påverkat maktförhål­landena inför diskussion­erna.

–Det har nog tvingat ÖVP att göra fler eftergifte­r än vad partiet i normala fall gått med på. Frihetspar­tiet hade en mycket bekvämare sits inför koalitions­förhandlin­garna, för de kunde fortfarand­e välja att gå i opposition istället, säger Heinisch.

EN AV DE FRÅGOR som det nu förhandlas om är direktdemo­krati, som FPÖ vill se mer av. Partiet anser att om en förutbestä­md andel av de röstberätt­igade i landet vill det, så ska vissa frågor beslutas genom folkomröst­ning.

– Att förvandla komplexa ämnen till ja- och nej-frågor skulle förändra dynamiken i den österrikis­ka politiken, för FPÖ är väldigt bra på att mobilisera väljare, säger Reinhard Heinisch.

Det har talats om en gräns på minst tio procent, alltså ungefär 640 000 röstberätt­igade, enligt tidningen Die Presse. På det sättet skulle man enkelt kunna få till omröstning­ar om olika Eu-frågor,

 ??  ?? REGERINGSB­ILDNING. ÖVP:S partiledar­e, tillika landets kommande förbundska­nsler, Sebastian Kurz vill bilda regering
REGERINGSB­ILDNING. ÖVP:S partiledar­e, tillika landets kommande förbundska­nsler, Sebastian Kurz vill bilda regering

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden