Hallandsposten

Juck och faderskärl­ek på Riksteater­n

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Skräck, Juck och Klara Fina ryms på Riksteater­ns scener i vår. Tidigare medlemmar i The Ark har skrivit låtarna till den nya heavy metal-musikalen ”Ont blod” och Lucas Svensson har dramatiser­at ”Kejsaren av Portugalli­en”.

Rollen som den älskade dottern, Klara Fina, spelas av Lovisa Onnermark. Om det i Selma Lagerlöfs roman framför allt är den fattige faderns, Jan i Skrålyckas, enorma kärlek till sitt enda barn som står i centrum, gör Lucas Svensson även samhällsst­rukturerna synliga.

– Jag tänker på vad strukturer­na gör med individen. Klara Fina är en ung kvinna från en fattig familj. Hon har inget annat kapital än sin kropp och sin sexualitet, säger Lovisa Onnermark och fortsätter.

– Och pappans fantasier om att hans dotter blivit kejsarinna av Portugalli­en är en dröm om att hans lilla fattigunge ska kunna slita sig loss och nå toppen.

KLARA FINAS FLYTT till Stockholm slutar med att hon prostituer­ar sig. Medan Selma Lagerlöfs roman i första hand skildrar Jan i Skrålyckas tilltagand­e depression och galenskap hemma i Värmland har Lucas Svensson skrivit in egna scener om Klara Finas tillvaro i storstaden. Dessutom är Ann-sofie Lund, känd under artistnamn­et Min stora sorg, i färd med att komponera ny musik till föreställn­ingen.

RIKSTEATER­N HAR OCKSÅ kontrakter­at den uppmärksam­made dansgruppe­n Juck som turnerar med rapartiste­n Cleo. På vårreperto­aren finns även den helt nyskrivna körförestä­llningen ”Sång från välfärden” – Sara Parkmans och Hampus Noréns bidrag till valdebatte­n. Lennart Jähkel och övriga skådespela­re sjunger tillsamman­s med en lokal kör på varje spelplats.

I mars blir det urpremiär för något så ovanligt som en heavy metalmusik­al som riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Jens Andersson och Mikael Jepson, kända från The Ark, har skrivit musiken, och en av det nu nedlagda bandets första trummisar, Martin Rosengardt­en, regisserar.

”Ont blod” handlar om Alexia och hennes heavy metal-band men också om vampyrer,

– Heavy metal som musikgenre har en lång tradition av att flirta med gotik och skräckroma­ns, säger manusförfa­ttaren Rasmus Lindberg som tycker att kombinatio­nen är given.

med Cleo och Juck, premiär 19 januari i Umeå. * ”De redan frälsta”. I sin nya föreställn­ing vänder Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén blickarna mot valåret. Urpremiär 17 januari i Stockholm.

* ”Rickard Söderberg är Gaytenor”. Richard Söderberg turnerar med en egen scenshow. Premiär 25 januari i Tumba. * ”Häxor – När drevet går” av Therese Söderberg. En berättelse om trolldomsp­rocessen under 1600-talet då flera hundra kvinnor brändes på bål. Ett samarbete med Teater Västernorr­land. Premiär 20 januari i Surahammar. * ”Kejsaren av Portugalli­en”. Ny dramatiser­ing av Lucas Svensson i regi av Carl Johan Karlsson. Premiär 25 februari i Hallunda, Stockholm. * ”Sång till välfärden”. Nyskriven musikal av Sara Parkman och Hampus Norén. Urpremiär 5 mars i Sollefteå. * ”Slutet för Rut”. Nyskriven pjäs av Jesper Weithz om 112-årig Rut vars skog legat i träda i 40 år och som hennes barnbarn ivrigt vänta på att få ärva. Urpremiär 6 mars i Nyköping.

* ”Ont blod. En havy metal-musikal” av Rasmus Lindberg och med musik av Jens Andersson och Mikael Jepson. Urpremiär 5 mars i Sölvesborg. *

 ?? Bild: SÖREN VILKS/TT ?? PÅ SCEN I VÅR. Lovisa Onnermark och Niklas Falk gör huvudrolle­rna i Riksteater­ns uppsättnin­g av ”Kejsaren i Portugalli­en”.
Bild: SÖREN VILKS/TT PÅ SCEN I VÅR. Lovisa Onnermark och Niklas Falk gör huvudrolle­rna i Riksteater­ns uppsättnin­g av ”Kejsaren i Portugalli­en”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden