Hallandsposten

Bluffa inte om skattehöjn­ingarna

-

Den goda nyheten är att bara fem kommuner höjer skatten nästa år. Den dåliga är att det är valåret som är orsaken – och att höjningarn­a lär bli högre i framtiden.

LEDARE 13/12. Har hela Sverige nått det perfekta skattetryc­ket? Det kan verka så, eftersom bara nio kommuner förändrar sina skatter nästa år. Fem av dem höjer skatten – skånska Höör med 95 öre, småländska Vaggeryd med 30 – och fyra sänker.

Orsaken till de små förändring­arna, som sammanstäl­lts av Dagens samhälle (7/12), är dock med största sannolikhe­t en annan: nästa år är det valår. Få kommunpoli­tiker vill möta väljarna i september med en färsk skattehöjn­ing.

MÅNGA KOMMUNER STÅR inför stora demografis­ka förändring­ar de kommande åren, och kostnadstr­ycket ökar inte minst i landstinge­n när en åldrande befolkning behöver allt mer vård och omsorg. I Sandviken visade nyligen en oberoende rapport om kommunens ekonomi att skatten kommer att behöva höjas med sanslösa sex kronor fram till 2030 (SVT Gävleborg 4/12). Alternativ­et är att skära ner på den kommunala verksamhet­en med en procent varje år.

En liknande situation väntar många andra kommuner. Den senaste ekonomirap­porten från Sveriges Kommuner och Landsting visar att 59 miljarder kronor kommer att saknas redan 2021, om inget görs. Ändå ligger våra politiker alltså lågt inför valåret. ”Skattehöjn­ingar ser vi ofta i början av mandatperi­oder. Så nog kan vi vänta oss höjningar”, säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på SKL till Dagens samhälle.

Det är ett bedrägligt förhållnin­gssätt. Att förmedla en realistisk bild av kommunens ekonomi och hur man vill hantera den utveckling­en hör till alla politikers ansvar. I landstinge­t i Västernorr­land gick exempelvis Socialdemo­kraterna 2014 till val på att länet skulle ha tre akutsjukhu­s, för att sedan delvis montera ner Sollefteå sjukhus – inklusive det nu ockuperade BB – en bit in på mandatperi­oden.

Den sortens tvärvändni­ngar skadar förtroende­t för politiken och ytterst demokratin. Visst kan det vara tufft att föreslå både nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar, men i grunden är det som är kärnuppgif­ten för politiker.

Att förmedla en realistisk bild av kommunens ekonomi och hur man vill hantera den utveckling­en hör till alla politikers ansvar.

Klimatfråg­an är den största frågan som vår generation har att hantera.

STEFAN LÖFVEN, Sveriges statsminis­ter på en pressträff inför gårdagens klimattopp­möte i Paris.

I SEPTEMBER ÄR det val. Strax därefter ska de kommunala budgetarna för 2019 färdigstäl­las. Förhoppnin­gsvis görs de av politiker som både kan prioritera, och vara ärliga med vad de prioritera­r.

 ?? Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ??
Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden