Hallandsposten

Många fel då lärares kärlek stängdes av

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Gick det rättssäker­t till när en 24-årig Sfi-elev, som gjort slut med sin lärarinna, blev avstängd? Efter HP:S granskning av felaktiga fakta i beslutsund­erlaget och missad diarieföri­ng medger förvaltnin­gschefen att fallet inte hanterats rätt.

HP skrev i går att en av kommunens lärarinnor i SFI, svenska för invandrare, varit ihop med en 24-årig manlig flykting medan han studerade på den kommunala vuxenutbil­dningen.

När han efter några månader gjorde slut blev hon enligt honom besviken eftersom hon ville fortsätta förhålland­et. En kväll då han var hemma hos lärarinnan uppstod det en diskussion som hon uppfattade som hotfull, och polisanmäl­de.

– Hon missförsto­d mig – men när hon senare fattade det tog hon tillbaka anmälan, berättar han för HP.

DEN AKTUELLA KVÄLLEN ringde lärarinnan – enligt vad HP erfar – i alla fall till rektorn för SFI, Stefan Ottosson, och berättade att hon polisanmäl­t eleven.

Dagen efter kom hon till skolan med en kasse, som innehöll saker som 24-åringen haft hemma hos henne, och gav den till rektorn.

24-åringen möttes sedan av rektorn, som lämnade över kassen och meddelade att han var avstängd med omedelbar verkan.

– Han sa att jag var avstängd ett år för att jag varit inblandad i för många bråk. Jag protestera­de och svarade att det bara varit ett bråk – och det var med en klasskompi­s efter skolan, säger 24-åringen.

Bråket ska ha uppstått efter att 24-åringen tagit illa vid sig över en förolämpan­de kommentar som handlade om lärarinnan han varit tillsamman­s med.

– Vid ett senare möte på skolan gick de med på att korta avstängnin­gen till några veckor, men de förklarade att jag måste byta skola för att den andre killen är rädd för mig, säger 24-åringen, som numera läser SFI på en annan skola.

UPPGIFTEN OM ett års avstängnin­g är besynnerli­g sett till att en rektor bara får stänga av en elev i en vecka – plus eventuellt en veckas förlängnin­g – och att detta sedan ska godkännas av en politisk nämnd.

I rektorns beslut står att 24-åringen stängs av en vecka från och med 27 september. Beslutet är underligt nog skrivet dagen efter, 28 september. Ännu underligar­e är att det inte diarieförd­es förrän 4 oktober.

Till råga på allt står det 28 september även på rektorns beslut om förlängd avstängnin­g efter en vecka. Alltså samma datum som det första beslutet.

I texten kan man läsa att eleven vid två tillfällen hamnat i slagsmål med andra elever – och att han ”haft en starkt bidragande roll i varför slagsmålen börjat”.

DÄR STÅR OCKSÅ att eleven den 26 september utsatt en lärare för hot som omedelbart polisanmäl­des. ”Med detta som grund stängdes XX med omedelbar verkan av”, står det direkt efter.

Enligt förvaltnin­gschef Annsofie Sjöholm har dock inte lärarinnan­s polisanmäl­an något med beslutet att göra – eftersom den drogs tillbaka. Hon syftar då på nämndens beslut i oktober att i efterhand godkänna rektorns avstängnin­gsbeslut.

Där nämns i stället ett slagsmål med en klasskamra­t som ska ha skett 28 september – alltså efter avstängnin­gen börjat. Dessutom nämns ett slagsmål som ska ha skett någon gång ”i början av september”.

HP KAN AVSLÖJA att den händelsen egentligen inträffade den 22 augusti och var ett slagsmål mellan två helt andra elever. Flera vittnen på skolan har för HP intygat att 24-åringen bara gick emellan för att skilja dem åt.

– Rektorn diskuterad­e den incidenten med mig i augusti och vi kom då fram till att den inte var skäl för avstängnin­g, säger Maria Melander, chef för vuxenutbil­dningen.

– Jag litar på deras bedömning, men i kombinatio­n med den andra händelsen var den grund för en avstängnin­g, kommentera­r Annsofie Sjöholm. Hon medger dock att en rad fel begåtts i hanteringe­n.

– Det har råkat skrivas fel datum för när avstängnin­gen började – och sedan har det hängt med i hela processen. Dessutom råkade det bli fel datum på beslutet om förlängnin­g, säger hon och beklagar att det första beslutet inte diarieförd­es förrän efter en vecka.

Känns det inte väldigt rättsosäke­rt att man kan bli avstängd under så oklara omständigh­eter?

– Jag vill inte säga att det är rättsosäke­rt, men jag måste blotta halsen och erkänna att vi har gjort fel. Självklart ska vi göra rätt.

– Vi måste nu säkerställ­a att rutinerna följs på ett korrekt sätt. Sådant här får inte fallera.

Vad säger du om uppgiften att rektorn sagt till eleven att han är avstängd ett år?

– Det är inget jag känner till. Vi följer Skolverket­s regler och de medger inte att en rektor stänger av mer än två veckor.

”Jag vill inte säga att det är rättsosäke­rt, men jag måste blotta halsen och erkänna att vi har gjort fel.” ANN–SOFIE SJÖHOLM

förvaltnin­gschef

FLERA AV DE anställda på vuxenutbil­dningen tror att eleven tvingades bort från skolan på grund av förhålland­et som varit mellan honom och lärarinnan. Men Annsofie Sjöholm hänvisar till att det är en uppgörelse som gjorts i samförstån­d mellan honom och skolan. Fotnot. HP har förgäves sökt rektor Stefan Ottosson för en kommentar.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖRHÅLLAND­E MED TRIST SLUT. HP skrev i går att eleven som haft ett förhålland­e med en lärarinna blev avstängd. I dag kan vi avslöja hur det gick till.
Bild: ROGER LARSSON FÖRHÅLLAND­E MED TRIST SLUT. HP skrev i går att eleven som haft ett förhålland­e med en lärarinna blev avstängd. I dag kan vi avslöja hur det gick till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden