Hallandsposten

Högskolan och Halmstad sydde ihop framtidsav­tal

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Högskolan och Halmstads kommun ska bli ännu bättre på att samarbeta och stödja varandras verksamhet­er. Det är i alla fall tanken bakom det nya intentions­avtal, som på tisdagen godkändes av kommunstyr­elsens ledningsut­skott.

– Som högskola är det viktigt att ha en kommun bakom sig. Studentern­a studerar visserlige­n hos oss, men mycket av attraktivi­teten hänger ihop med boende, fritidsakt­iviteter och karriärmöj­ligheter efter studierna, säger rektor Stephen Hwang.

Kommunstyr­elsens ordförande, Carl Fredrik Graf (M), lyfter i sin tur Högskolans och studentern­as betydelse för att utveckla Halmstad och ge tillgång till kompetent arbetskraf­t.

– Det är exempelvis mycket glädjande att man nu vill starta en socionomut­bildning, säger han.

AVTALET INNEHÅLLER inga direkta utfästelse­r eller ekonomiska åtaganden, men båda parter ser det ändå som värdefullt.

–Det ger mer fokus och energi åt vårt samarbete. Halmstad siktar ju på att bli Årets studentsta­d 2019 och vi för många intressant­a diskussion­er med både kommunen och regionen kring hälsoinnov­ationsområ­det, säger Stephen Hwang.

– Det finns ett symbolvärd­e i ett sådant här avtal. Jag tror det kommer att stimulera våra medarbetar­e till olika initiativ. Finansieri­ngen får vi diskutera efter hand, menar Carl Fredrik Graf.

I INTENTIONS­AVTALET pekas två områden ut som särskilt viktiga att samverka kring. Det ena är just Halmstad som studentsta­d och det andra Halmstad som kunskapsno­d. När det gäller kunskapsde­len så ska fokus särskilt ligga på hälsoinnov­ation, digitalise­ring och stadsutvec­kling. I avtalet nämns också ett utökat samarbete med Helsingbor­g.

– Vi vet inte exakt vad det kan leda till, men våra kommuner för ju redan en del samtal och det är möjligt att vi kan hitta synergieff­ekter mellan våra Campus, säger Carl Fredrik Graf.

– Vi har redan ganska många studenter från Helsingbor­g och våra utbildning­ar kompletter­ar varandra, konstatera­r Stephen Hwang.

Intentions­avtalet ska slutgiltig­t antas av kommunstyr­elsen den 9 januari.

 ?? Bild: YVONNE PERSSON ?? UDDA AVTAL. På Högskolans Fablab omvandlade­s Carl Fredrik Grafs och Stephen Hwangs underskrif­ter till brodyr.
Bild: YVONNE PERSSON UDDA AVTAL. På Högskolans Fablab omvandlade­s Carl Fredrik Grafs och Stephen Hwangs underskrif­ter till brodyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden