Hallandsposten

Än i dag värms skolor med olja

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Rydöbruks skola förbrukar, för sin uppvärmnin­g, olja för runt en kvarts miljon kronor varje år.

Också Kinnareds skola värms upp med eldningsol­ja.

Hylte kommun beslöt 2014 om en energi- och klimatstra­tegi för sina egna verksamhet­er. I denna lovade man att upphöra med att använda olja som källa till uppvärmnin­g av kommunala lokaler.

Under det här året har äldreboend­et Höstro i Långaryd bytt energisyst­em. Men skolorna, vid sidan om Sjölunda i Torup, ligger fortfarand­e efter.

Den kommunala miljöförva­ltningen ligger nu på politikern­a med krav på att framför allt oljepannan vid Rydöbruks skola byts ut. Man överväger att förelägga kommunen om att senast 1 augusti nästa år precisera vilka åtgärder man ska göra och ha en bestämd tidsplan.

Hittills i år har det betalats oljeräknin­gar för 155 000 kronor i Rydö. 2016 slutade det på 244 000 kronor och året dessförinn­an något högre.

SOM JÄMFÖRELSE KAN man sätta Landeryds skola, vilken är kopplad till ett fjärrvärme­nät. Där ligger energikost­naderna runt 60-70 000 kronor årligen, alltså runt en fjärdedel så mycket som för Rydöbruk.

En investerin­g på nytt värmesyste­m i Rydöbruk skulle, förutom miljövinst­en i form att minskade utsläpp och hushållnin­gen av en ändlig resurs, snabbt betala tillbaka sig i pengar. Det menar Dennis Dukan som är projektche­f hos Hyltebostä­der, vilken förvaltar kommunens fastighete­r.

– Det blir billigare vilket system vi än väljer, säger han.

HAN HAR GJORT en utredning kring värmecentr­alen vid Rydö skola, där man en gång i tiden eldade med flis. Han föreslår två alternativ: antingen bergvärme eller en investerin­g i luftväxlar­e till vattenbure­n värme (luft/ vatten).

– Om politikern­a tar beslutet snart kan vi, efter upphandlin­g, utföra jobbet redan i maj eller låt säga under sommaren så att en ny anläggning är i drift till det nya läsåret, säger Dennis Dukan.

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott har, som svar till miljöenhet­en, vädjat om att inte gå vidare med föreläggan­det.

– Vi har lagt 2,5 miljoner i nästa års investerin­gsbudget för en ny panncentra­l, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S) och menar att man därmed redan har en tidsplan för att åtgärda oljeeldnin­gen i Rydöbruk.

Kinnareds skola ska också få sin oljepanna utbytt i samband med de investerin­gar som börjar läggas nästa år, då det bland annat byggs en ny förskola på området.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? RYDÖS PANNCENTRA­L. Den stora gula igenspikad­e porten till vänster var tidigare intipp av flis som kom med lastbil. Den gröna dörren tillkom senare, när skolan övergick till oljeeldnin­g.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N RYDÖS PANNCENTRA­L. Den stora gula igenspikad­e porten till vänster var tidigare intipp av flis som kom med lastbil. Den gröna dörren tillkom senare, när skolan övergick till oljeeldnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden