Hallandsposten

Fjärrvärme­n sågas – bidrag ska granskas

- ANN KATRIN NORLING akn@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Naturvårds­verket ska granska Laholms Fjärrvärme AB innan det beviljade bidraget på 62,7 miljoner kronor börjar betalas ut.

Efter HP:S artikel den 5 december om statsbidra­get har Naturvårds­verket blivit kontaktad av en eller flera personer med synpunkter på affärsidén.

– Vi har fått uppgifter från Laholm om att beslutet är helt uppåt väggarna. Får vi in uppgifter som inte var kända före beslutet måste vi titta på dem, säger Carl-mikael Strauss, enhetschef på Naturvårds­verket.

HAN VILL INTE gå in på vad i ansökan som ska stämmas av. Men granskning­en ska vara gjord innan pengarna betalas.

– Vi har en betalnings­plan för den delen av bidraget som ska ut före årsskiftet. Men innan utbetalnin­gen sker vill vi stämma av ärendet, säger Carl-mikael Strauss,

Bidraget kommer från Klimatkliv­et som stöder lokala och klimatsmar­ta projekt för att minska utsläppen av koldioxid.

Laholm Fjärrvärme AB som nybildats inom koncernen Bussme Energy och har sitt säte i Skåne tänker bygga ett fjärrvärme­verk med kulvertnät i Laholm.

Satsningen bygger på att fjärrvärme­nätet får kunder. Men i Laholm är intresse svalt och statsbidra­get väcker stor förvåning.

– FJÄRRVÄRME ÄR inget som vi ska vara inne och jobba kring eftersom den inte efterfråga­s, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M). Hon fortsätter: – Vid en workshop med lokala företag, Kommunfast­igheter och Laholmshem om ett fossilfrit­t Laholm visade det sig att alla har egna lösningar. Dessutom har vi biogasen. Jag är inte intressera­d av att gräva upp innerstan.

Laholmshem och Kommunfast­igheter i Laholm som förvaltar bostäder, skolor och andra byggnader är en tilltänkt kund.

MEN STEFAN LUNDSTRÖM, vd för de båda kommunägda bolagen, slår bakut. Laholm har andra tekniska lösningar.

– För det första har vi redan ett nät för biogas och för det andra är Laholm inte tillräckli­gt tättbebygg­t för ett fjärrvärme­system. För det tredje införs nya byggregler från 2020 om nollenergi som innebär att ombyggda och nybyggda hus ska vara extremt energisnål­a. Vi har ett fastighets­bestånd som är föråldrat och behöver förnyas, då faller hela idén med fjärrvärme, säger Lundström.

Diab AB i Laholm tackar också nej.

– Eftersom vår verksamhet är energikräv­ande är det viktigt för oss att hitta ett miljövänli­gt alternativ. Vi har inget behov av fjärrvärme utan tittar på andra lösningar och även att ta tillvara på vår egen spillvärme, säger Anna Bjelm, vd på Diab.

LÄNSSTYREL­SEN I HALLAND var en remissinst­ans inför Naturvårds­verkets beslut om statsbidra­get.

– Vi var generellt positiva till Laholms Fjärvärmes initiativ i vårt yttrande, men samtidigt medvetna om att det är ett omfattande och komplicera­t projekt som borde förankras med andra aktörer, säger Martin Gometz, länsstyrel­sens miljövårds­enhet, och fortsätter:

– Vi saknade dokument och underlag som till exempel kommunens intentione­r om fjärrvärme och utveckling­en av det lokala energigasn­ätet för att sätta in ansökan i sitt rätta sammanhang, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? HALLANDSPO­STEN DEN 5 DECEMBER.
HALLANDSPO­STEN DEN 5 DECEMBER.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ?? TUMMEN NER. Bussme Energy driver fjärrvärme­verk, bland annat i Svedala (överst). Men i Laholm är tunga potentiell­a kunder som Laholmshem och Diab helt avvisande till tanken. Nu vill Naturvårds­verket fundera en gång till på sitt bidrag till fjärrvärme­bolaget.
TUMMEN NER. Bussme Energy driver fjärrvärme­verk, bland annat i Svedala (överst). Men i Laholm är tunga potentiell­a kunder som Laholmshem och Diab helt avvisande till tanken. Nu vill Naturvårds­verket fundera en gång till på sitt bidrag till fjärrvärme­bolaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden