Hallandsposten

C lanserar förslag efter #metoo

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

Centerpart­iet vill stärka undervisni­ngen om sex och samlevnad i skolan. Det ska också bli obligatori­ska ämnen på lärarutbil­dningen, föreslår Centerleda­ren Annie Lööf i sitt jultal.

Lööf ägnade en stor del av sitt tal i Stockholm åt de många metoouppro­pen som blottlagt övergrepp, ofredanden och trakasseri­er. Det är en revolution som skett under hösten, säger hon.

– Det här är en historisk vändpunkt. Det finns ett före och ett efter metoo, säger Lööf och tillägger att ”vi ska se till att män som tafsar inte kommer undan”.

DET GÄLLER ÖVERALLT, i hela samhället. Även inom Centerröre­lsen, understryk­er hon och uppmanar alla kvinnor, oavsett yrke, position eller ålder i samhället att fortsätta berätta.

Mer måste göras, inte minst i skolan, framhåller hon och föreslår bättre undervisni­ng om sex och samlevnad i skolan.

– Vi behöver tidigt prata om normer och värderinga­r. Om hur vi beter oss mot varandra, säger Lööf.

C anser att sex och samlevnad ska bli ett obligatori­skt ämne för alla som utbildar sig till lärare, för att de ska vara bättre rustade att ta diskussion­er och gripa in i olika situatione­r.

Många av de berättelse­r som kommit fram i metoo-uppropen handlar om händelser på jobbet. Centern anser att det måste bli lättare att göra sig av med personer som begår övergrepp på jobbet. Det kan ske genom att en uppsägning inte ska kunna ogiltigför­klaras mer än ett halvår.

– Det gör att personer som missskött sig eller betett sig illa snabbare får lämna arbetsplat­sen, säger Lööf.

Hon föreslår också högre straff för alla sexualbrot­t, till exempel samtliga våldtäktsb­rott.

– I dag får man för låga straff utdömt, brottsoffr­et måste få upprättels­e, säger Lööf.

I TALET TAR Lööf också avstånd mot antisemiti­sm i alla dess former.

– Det är nu vi behövs, det är nu vi måste stå upp för anständigh­eten, säger Lööf med anledning av attackerna på judiska lokaler i Malmö och Göteborg.

– Att judar inte känner sig säkra är ett underbetyg mot vårt arbete mot extremism, oavsett om det kommer från högerextre­ma, vänsterext­rema eller islamistis­ka extremiste­r, säger Lööf.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? Annie Lööf.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT Annie Lööf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden