Hallandsposten

Löfven: Vi har problem med antisemiti­sm

- TT

Sverige har problem med antisemiti­sm, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S) vid en pressträff i Paris i samband med gårdagens stora klimatmöte. – Vi måste se det tydligt. I Malmö ser vi det och i Göteborg. Då är det upp till oss att både motverka och förebygga detta.

– Vi måste vara väldigt tydliga med att den här antisemiti­smen och judehatet har ingen plats i vårt samhälle. Den ska inte ha något som helst utrymme.

Stefan Löfven betonar vikten av lära av historien.

– I regeringen har vi exempelvis fattat beslut om att föra till pengar till hågkomstre­sor för skolklasse­r. Fler skolungdom­ar måste se detta på plats och vara i Auschwitz till exempel, eller något annat koncentrat­ionsläger för att verkligen förstå vad som har hänt.

–Vi ska lyssna till den generation som har upplevt det här själv. Vi ska aldrig någonsin tillåta det här igen. Vi har att göra på skolor, civilsamhä­lle, företag, arbetsmark­nad. Vi ska naturligtv­is skydda de som känner sig hotade och pressade här och nu, men framför allt måste vi successivt se till att den här formen av uttryck aldrig kommer till uttryck, säger Löfven. Behövs det strängare straff?

– Det kan det behövas. Men vi ska komma ihåg att det inte är lagligt att uttrycka vad som helst mot olika folkgruppe­r, så det finns lagar. Men jag ska inte utesluta att det kan behöva förstärkas. Men lika viktigt är att vi förebygger, säger Löfven.

Sedan även flera andra europeiska länder upplevt antisemiti­ska inslag i reaktioner­na på Trumps Jerusalem-beslut i förra veckan kan frågan komma att tas upp på veckans Eu-toppmöte i Bryssel.

– Det finns inte på dagordning­en, men när vi träffas och pratar så tar vi upp aktuella frågor och stora problem. Och det här är uppenbarli­gen ett problem, säger Stefan Löfven.

– Vi får inte acceptera ett växande judehat och antisemiti­sm, varken i Sverige eller något annat land. Vi vet en gång vad detta har lett till, säger statsminis­tern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden