Hallandsposten

Regeringen vill ge Skatteverk­et mer muskler

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Skatteverk­et ska få utreda misstänkta fall av id-kapning och urkundsför­falskning, enligt ett lagförslag. Syftet är att stärka myndighete­ns muskler i kampen mot organisera­d brottsligh­et och penningtvä­tt.

Falska intyg och id-kapningar är vanligt inom organisera­d brottsligh­et, enligt finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

– Falsk identitet är början på en lång rad kedjebrott; skattebrot­t men också bidragsfus­k, säger hon.

Genom att ge skattebrot­tsenheter på Skatteverk­et utökad befogenhet att självständ­igt utreda brott som urkundsför­falskning och olovlig identitets­användning kommer rättsappar­aten in i ett tidigare skede i brottsproc­essen än i dag, enligt Andersson. Med gällande regelverk dröjer det tills att ett misstänkt skattebrot­t föreligger innan Skatteverk­et kommer in i utredninge­n.

– Det är inga nya metoder utan fler brott som man får bekämpa, säger hon om hur Skatteverk­et påverkas av förslaget.

Idén härrör från Skatteverk­et och blir en tolfte punkt i regeringen­s program för att motverka skatteflyk­t. Det går nu ut på remiss.

Regeringen skickar samtidigt ut ett förslag som går ut på att göra skattetill­ägget, den avgift som Skatteverk­et utfärdar vid skattefel och fusk, mer avskräckan­de. Det handlar om att öppna för väsentligt högre skattetill­ägg med nya beräknings­metoder och samtidigt ta bort variatione­r som beror på om skattefele­t har gjorts av fysiska eller juridiska personer. Skattetill­ägget ska enligt förslaget också kunna höjas om det handlar om betydande skattebelo­pp som inte har betalats eller om felet upprepats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden