Hallandsposten

Parismötet: ”Vi förlorar kampen” TVÅGRADERS­MÅLET ÄR LÅNGT IFRÅN ATT NÅS

FRANKRIKE:

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”VÅR PLANET – MIN FRAMTID”. Vid stormötet på en ö i Seineflode­n använder den franske mötesvärde­n allvarsord om situatione­n. – Vi rör oss inte snabbt nog, det är problemet. Vi måste alla agera för vi kommer alla att ställas till svars. Vi kan inte säga att vi inte visste, förklarar Macron enligt nyhetsbyrå­n AFP.

ALLVARET INSKÄRPS ÄVEN av hans gäster – exempelvis från Sverige.

– Klimatfråg­an är den största frågan som vår generation har att hantera. Omställnin­gen till ett hållbart samhälle måste gå betydligt snabbare, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff i Paris.

– Vi kan inte längre lura oss själva att tro att klimatförä­ndringarna är * Parismötet One Planet hålls några veckor efter FN:S klimatmöte i tyska Bonn, ett arbetsmöte för att mejsla på regelverke­t för hur länderna ska arbeta och avrapporte­ra för att nå Parisavtal­ets mål. något som kommer drabba människor i framtiden. Det är här och nu, säger klimatmini­ster Isabella Lövin (MP).

KLIMATMÖTE­T KOMMER I ett läge när USA nationellt har hoppat av klimatavta­let och världens utsläpp dessutom ökar igen, efter tre år i rad utan ökningar.

– Det är inte det trendbrott som vi hade hoppats på. Vi måste göra mer för att få ner utsläppsku­rvan, säger Isabella Lövin. * Mötet aviserades i juli – en månad efter att Donald Trump meddelat att USA hoppar av Parisavtal­et – och samlar omkring 1 500 personer från över 100 länder.

En stor fråga i Paris handlar om finansieri­ng – och inte minst att pengar ska satsas i ”rätt” saker.

– Hur skapar vi fler processer och metoder för länder, näringsliv och forskare att ta sig an de här utmaningar­na tillsamman­s – och inte minst hitta fler sätt för företag att investera i projekt som bidrar till en hållbar utveckling. Det kallar vi för grön finansieri­ng, och det kommer att bli helt avgörande för om vi ska lyckas med detta, säger Stefan Löfven.

FLERA TUNGA EKONOMISKA aktörer har redan hunnit lova att agera. Världsbank­en lovar att från 2019 inte längre finansiera olje- och gasexploat­ering. Franska försäkring­sjätten Axa ska i sin tur flytta 2,5 miljarder euro bort från företag som får mer än 30 procent av sina * Vid mötet närvarar Världsbank­ens chef Jim Yong Kim och FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres. Från USA väntas bland andra Kalifornie­ns guvernör Jerry Brown, som lovat fortsätta arbetet mot klimatförä­ndringar.

STEFAN LÖFVEN TAR även en annan kolfråga som exempel på hur klimatkamp­en dessutom kan användas för att skapa jobb och innovation­er. Att framställa stål utan att använda kol kan komma att helt förändra dagens produktion­ssätt. Och utsläpp.

– Där ligger nu svensk forskning på i ett samarbete mellan samhälle, akademier och näringsliv­et. Man kan tänka sig den dagen när vi är först framme med den möjlighete­n så har Sverige tagit ett jättekliv, och det kommer att vara en produktion som är efterfråga­d runt om i hela världen, säger statsminis­tern.

Löfven trycker hårt på att förändring­arna inte bara är nödvändiga – utan även ekonomiskt kloka.

– Dagens möte är oerhört viktigt för att visa att världen är beslutsam att öka takten i omställnin­gen. Vi ser att vi har mer utsläpp nu än vad vi hade för några år sedan. Men det är också så att detta är samhällsek­onomiskt smart. Det är ingen uppoffring, säger statsminis­tern i Paris.

Mera måste till, manar världens ledare på stormöte om klimatet. – Vi förlorar kampen, varnar Frankrikes president Emmanuel Macron på tvåårsdage­n av Parisavtal­et 2015.

* Mötet har tre teman: Konkreta och gemensamma ageranden, innovation­er och utökat stöd till de mest behövande.

 ?? Bild: MICHEL EULER/AP/TT ?? Demonstran­ter håller upp en banderoll i samband med Parismötet One Planet.
Bild: MICHEL EULER/AP/TT Demonstran­ter håller upp en banderoll i samband med Parismötet One Planet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden