Hallandsposten

Ryssland ger sina aktiva tillstånd att åka till OS

- TT

Räkna med ryska deltagare i OS. Den ryska Os-familjen, liksom Kreml, ger sin välsignels­e till idrottare som vill tävla under neutral flagg. – Tack och lov ligger allting bakom oss nu så att vi kan åka till OS, säger ishockeyst­järnan Ilja Kovaltjuk.

Beslutet på tisdagens kongress var enhälligt, säger den ryska Osbasen Alexander Zjukov. Rysslands olympiska kommitté (ROK) kommer att stå bakom alla ryska idrottare som vill tävla i OS i februari under neutral flagg.

– Uppfattnin­gen var att alla våra idrottare borde åka till Sydkorea för att tävla och för att vinna, säger Zjukov.

Detta efter att Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) förra veckan stängde av Ryssland som nation från OS då man anser sig ha bevis för systematis­k manipulati­on av antidopnin­gssystemet under Sotjispele­n 2014.

BÅDE INDIVIDUEL­LA IDROTTARE och lag kan dock få tävla i Pyeongchan­g under Os-flagg som OAR (Olympic Athlete from Russia) om de uppfyller vissa villkor, bland annat att de aldrig tidigare har dömts för dopningsbr­ott.

De enskilda idrottarna kommer att få en inbjudan från IOK, men det är den ryska olympiska kommittén som tar ut trupperna till de ryska lagen.

– Jag tror att IOK kommer att se till att de bästa ryska idrottarna får inbjudning­ar, så att till exempel vårt hockeylag består av de bästa spelarna, säger Alexander Zjukov.

Rysslands president Vladimir Putin sade redan förra veckan att han stöttar de idrottare som vill ställa upp i spelen, och han står även bakom ROK:S beslut.

Men både Putin och Zjukov har hela tiden dementerat anklagelse­rna om systematis­kt fusk. Den senare säger att man till slut bestämde sig för att acceptera IOK:S beslut för att inte riskera hårdare sanktioner.

– Det är oacceptabe­lt att frånta idrottare rätten att represente­ra sitt land. I mina ögon bryter det inte bara mot den olympiska koden utan även mot mänskliga rättighete­r, säger Rok-ordförande­n.

individuel­la ryska idrottare stängts av på livstid från OS för dopningsbr­ott under Sotjispele­n 2014. Samtliga har överklagat till idrottens skiljedoms­tol Cas.

Ryssland kommer att skicka en delegation till Schweiz på fredag för att diskutera detaljer med IOK. Det gäller bland annat hur de neutrala Os-kläderna ska se ut, och huruvida idrottarna får bära den ryska flaggans färger. friidrotta­rna – en avstängnin­g som kvarstår.

* Mclarens andra del av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggni­ngen.

* Med Mclaren-rapporten som underlag startade IOK två utredninga­r, uppkallade efter sina respektive utrednings­ledare: Oswaldkomm­issionen skulle hantera enskilda fall och Schmidkomm­issionen skulle komma fram till om Ryssland ska få delta i OS eller inte.

 ?? Bild: IVAN SEKRETAREV ?? RÖSTADE JA. Representa­nter från flera ryska idrotter, så som skridsko, ishockey och konståknin­g, fanns på plats vid gårdagens möte med Rysslands olympiska kommitté.
Bild: IVAN SEKRETAREV RÖSTADE JA. Representa­nter från flera ryska idrotter, så som skridsko, ishockey och konståknin­g, fanns på plats vid gårdagens möte med Rysslands olympiska kommitté.
 ??  ?? ILJA KOVALTJUK.
ILJA KOVALTJUK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden