Hallandsposten

Glödhet Engqvist fruktade för karriären

- GÖRAN SUNDBERG TT

Han har varit en av SHL:S hetaste spelare – bara ett år efter den svåra hjärnskakn­ingen. När det var som värst fruktade Andreas Engqvist, 29, att karriären skulle vara över. – Ja, till en början var det verkligen tungt, säger Djurgårdsf­orwarden som gör comeback i landslaget i Os-genrepet Channel One Cup.

Engqvist har haft en framgångsr­ik höst i återkomste­n till Djurgården och ligger bakom lagets förvandlin­g från botten- till topplag.

Den senaste tiden har han dessutom gått från bra till glödhet efter den knäskada som höll honom borta tre veckor i november och gjorde att han missade Karjalatur­neringen.

Efter återkomste­n har Engqvist öst in elva poäng, fyra mål och sju assist, på sex matcher.

– Jag missade ju i stort sett hela förra året så jag visste ju att man skulle komma in i det mer och mer ju längre säsongen gick. Det är skönt att knäskadan inte påverkade mig så mycket i spelet, säger han efter landslaget­s sista träning på Hovet innan avresan till Moskva.

KONTRASTER­NA KUNDE knappast ha varit större. För drygt ett år sedan kretsade tankarna kring om han skulle komma tillbaka till hockeyn över huvud taget.

– Det var så klart tungt, men jag kände ändå att jag hamnade i bra händer med behandling och att jag blev bättre. Men det var tunga perioder i början. Det var väl runt den här perioden i fjol som man började känna sig bättre och suget efter hockeyn kom tillbaka, säger han.

Engqvist åkte på hjärnskakn­ingen redan i september efter tolv matcher med sitt Khl-lag Salavat Julajev. Det skulle inte bli mer spel under säsongen.

– Det var ganska sent som beskedet kom att jag inte fick vara kvar, och då kändes det klokt att satsa mer på den här säsongen i stället för att kanske gå på för tidigt och pressa kroppen. Så i slutändan var det bra att det blev som det blev, säger han om sin långa vila.

– NU KÄNNS DET BRA och jag har inte haft några känningar alls.

I landslaget har Djurgårdsc­entern parats i hop i en intressant kedja med Linus Omark, Salavat Julajev, och Viktor Stålberg, som återfinns i schweizisk­a Zug efter flytten från NHL.

Eller som förbundska­pten Rikard Grönborg uttrycker det, en uggla, en antilop och så gubben i lådan.

– Det är roliga olikheter på alla tre. Engqvist är väl lite ugglan, Omark är gubben i lådan och Stålberg står för farten och snabbheten som en antilop. Där fick ni rubriken, skrattar Grönborg till journalist­erna.

ANDREAS ENGQVIST HAR aldrig spelat en Os-turnering. Knepet att nå Pyeongchan­g är att tänka bort OS helt och hållet.

– Det är tuff konkurrens, man får försöka att inte tänka så mycket på OS. Bara köra sitt spel och det man är bra på, så får man se hur långt det räcker. Det är kul att vara med här och få visa upp sig, säger han.

”Det är tuff konkurrens, man får försöka att inte tänka så mycket på OS. Bara köra sitt spel.”

ANDREAS ENGQVIST

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? Sex lag deltar i Channel One Cup och alla lag spelar tre matcher. Samtliga matcher utom en spelas i Moskva:
Onsdag: Kanada–sydkorea (17.30), Tjeckien–finland (18.30, Prag).
Torsdag: Ryssland–sverige (17.30).
Fredag: Finland–sydkorea (13.00),...
Bild: CLAUDIO BRESCIANI Sex lag deltar i Channel One Cup och alla lag spelar tre matcher. Samtliga matcher utom en spelas i Moskva: Onsdag: Kanada–sydkorea (17.30), Tjeckien–finland (18.30, Prag). Torsdag: Ryssland–sverige (17.30). Fredag: Finland–sydkorea (13.00),...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden