Hallandsposten

Revansch för bortglömt rum

BOSTAD: NU BEHANDLAR VI BADRUMMET SOM VILKET ANNAT RUM SOM HELST

- FRIDA ANTER/TT

Glöm det hårt kliniskt inredda badrummet med accentfärg­er i starka kulörer. Nu är det en del av hemmets övriga inredning med möbler, lampor, krukväxter, ljusstakar och tavlor. Allt efter smak och person – precis som vilket annat rum som helst.

Hallen och badrummet är områden av hemmet som har behandlats något styvmoderl­igt inrednings­mässigt. Detta trots att badrummet är en välbesökt plats av såväl gäster som de som huserar i bostaden. Men med den nya trend som är på frammarsch får åtminstone badrummet upprättels­e.

– I dag är hemmet en statussymb­ol man gärna vill visa upp, och är det något rum som middagsgäs­terna garanterat kommer att besöka så är det badrummet, säger Josephine Sundström, inredare och stylist.

VI GÅR MER och mer mot att badrummet tydligare blir en del av resten av bostaden stilmässig­t. Det vanliga är att det hänger ihop med övriga rum, men det går också att göra badrummet till en oas med egen karaktär om man så vill. Dörren är oftast stängd och rummet är på så sätt lite fristående.

– Nu vill vi skapa en harmonisk atmosfär där vi trivs att vara.

Josephine Sundström menar att trenden har funnits ett tag på boutiqueho­tellen, som är mer än en plats att spendera natten på. De vill ge sina gäster en helhetsupp­levelse genom känslouppl­evelser och atmosfär.

– Boutiqueho­tellen har länge haft den mer rumsliga känslan i badrummen, med fristående handfat, växter och fina skåp. Men nu har det spridit sig och stora företag har exempelvis börjat tillverka badrumsinr­edning i naturmater­ial som trä, läder och metall.

När utbudet växer och kedjorna hakar på blir det lättare för folk att inreda badrummen mer personligt och med större variation än tidigare.

NÄR DET GÄLLER lampor och annan elektricit­et i badrummet får man ha koll på säkerhetsk­lassningen. Badrummet är indelat i olika zoner, som har särskilda bestämmels­er. Belysning och elektriska apparater märks med Ip-klass som anger graden av skydd mot vatten och damm. För varje zon finns en lägsta Ip-klass som får användas just där.

Något Josephine Sundström tycker är en bra tumregel att hålla sig till är att inte kompromiss­a med det funktionel­la. Genom att hitta alternativ­a lösningar för exempelvis spegel, handfat och förvaring behåller du det praktiska – men får en snygg inramning,

Men vi ska inte nalla på förvaringe­n, bara byta ut den mot snyggare lösningar. Som ett gammalt träskåp, till exempel.

– Det är bra om det är ett äldre skåp som är lite härdat. Om det är nytt ska man vara lite försiktig, eftersom trä kan spricka. Ett alternativ är ett snyggt skåp i plåt och glas som håller bättre mot fukt.

Den som har ett lite större badrum kanske vill ha en stol av något slag i rummet. En ytbehandla­d korgstol i rotting gjord för utomhusbru­k står emot fukt och väta bra.

En annan populär badrumsupp­datering är att byta ut det klassiska handfatet mot ett fristående i exempelvis natursten eller mässing. Det ger också utrymme åt att sätta din personliga prägel på bänken under, du kanske väljer en i trä eller marmor till exempel.

Gardiner och duschdrape­ri i vattenavvi­sande * Grafiskt. Metalldeta­ljerna, som exempelvis handduksto­rkare, krokar och knoppar, är svarta i stället för silverfärg­ade. Glasvägg med metallsprö­js i svartsom duschvägg och vitt kakel med fasade kanter och vit fog. * Bohemiskt. Naturmater­ial som läder, trä och linne. Exempelvis ett gammalt träskåp, läderhandt­ag, samt en korgstol som tål fukt och väta. Färger som beige, grått och vitt. * Lyxigt. Detaljer i mässing och ljuskrona i taket. Passar i större badrum där det även finns utrymme att placera exempelvis en fåtölj och en härlig matta en bit från duschen. * Pastell. Andas 1980-tal, kakel i ljusa pastellfär­ger som mintgrönt, puderrosa och grått. Passar bra ihop med detaljer i mässing.

linne, gröna växter, ljusstakar, inramade tavlor. Men var går gränsen egentligen, kan det bli för mycket?

– Min personliga gräns går där det blir opraktiskt. Det får inte vara på den nivån att man har saker i badrummet som inte får bli

blöta och måste bäras ut när man ska duscha, säger Josephine Sundström och fortsätter:

– Anpassa efter badrummets storlek, så att det inte blir överbelamr­at med saker.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ?? FÅR MER UPPMÄRKSAM­HET. Det blir allt populärare att inreda badrummet mer ombonat med krukväxter, ljusstakar, lampor och möbler. ”Badrummet blir i större utsträckni­ng en del av det övriga hemmet”, säger Josephine Sundström, inredare och stylist.
Bild: VILHELM STOKSTAD FÅR MER UPPMÄRKSAM­HET. Det blir allt populärare att inreda badrummet mer ombonat med krukväxter, ljusstakar, lampor och möbler. ”Badrummet blir i större utsträckni­ng en del av det övriga hemmet”, säger Josephine Sundström, inredare och stylist.
 ??  ?? INTRYCK. Små detaljer som krukväxter, inramade tavlor och ljusstakar gör stor skillnad, och fungerar även i mindre badrum.
INTRYCK. Små detaljer som krukväxter, inramade tavlor och ljusstakar gör stor skillnad, och fungerar även i mindre badrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden