Hallandsposten

Nu öppnar Dagmar galleri i Vilshärad

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

De senaste åren har konstnären Dagmar Glemme huserat i Helsingbor­g. Men nu har hon restaurera­t en lokal i Vilshärad som ska bli hennes nya hemvist, och galleriet har invigning i helgen.

När Dagmar fick tips om lokalen i Vilshärad, som tidigare var en restaurang, hade den stått tom i tre år och var rejält nergången.

– Det såg förfärligt ut. Det fanns varken el eller vatten, det var översvämma­t och fullt med svartmögel överallt, säger Dagmar.

Men hon såg ändå en potential och bestämde sig för att satsa. Sedan oktober har renovering­en varit i full gång och i helgen är Dagmar Glemme Art Center redo för en smyginvign­ing.

I LOKALEN HAR Dagmar både utställnin­gsrum och ateljé. Hon delar hus med Steninge glashytta, och i den sista delen av byggnaden ska ett mikrobrygg­eri öppna så småningom.

Konstnären, som under många år varit verksam i Halmstad, har de senaste åren drivit en kulturpark i Helsingbor­g, som hon nu har sålt.

– Det blev lite för mycket. Nu ska jag lugna ner mig en aning och ha ett mindre ställe, så jag kan fokusera mer på mina egna projekt.

De egna projekten innebär bland annat tio stenskulpt­urer till Nelson Mandelas 100-årsjubileu­m, som ska ställas ut i Berlin, och ytterligar­e två glasskulpt­urer som också ställs ut i Tyskland.

VID HELGENS INVIGNING i Vilshäradv­isar hon främst sin egen konst, men nästa år ska hon bland annat ställa ut den erkände glasblåsar­en Micke Johanssons verk, samt bronsfigur­er av den sydafrikan­ska konstnären Maureen Quin.

Men Dagmar vill inte bara ha konst på sitt nya Art Center.

– Det blir konserter också. Jag har jobbat med pianisten Carl Pettersson tidigare, och han ska komma hit och spela. Och min son är trubadur och ska ha en visafton, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att det kan bli en samlingspu­nkt dit man kommer för att njuta, av konst, musik eller något helt annat. Jag är öppen för all möjlig kultur, men det ska vara hög klass på det.

 ?? Bild: POVEL ARWIDSON ?? ALL MÖJLIG KULTUR. Dagmar Glemme vill inte bara ha konst i sin nya lokal, utan även konserter och andra evenemang.
Bild: POVEL ARWIDSON ALL MÖJLIG KULTUR. Dagmar Glemme vill inte bara ha konst i sin nya lokal, utan även konserter och andra evenemang.
 ??  ?? DUBBEL FUNKTION. Om man vänder upp och ner på ljusstaken (till vänster) så blir den en vas!
DUBBEL FUNKTION. Om man vänder upp och ner på ljusstaken (till vänster) så blir den en vas!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden