Hallandsposten

Nytt syre tillförs till rymdeposet

-

RYMDOPERA

Det är nästan på dagen 40 år sedan Stjärnorna­s krig hade premiär. Den kvasirelig­iösa rymdoperan, komplett med andligt sökande och jungfrulig­t vitklädda rollfigure­r, blev en omedelbar succé. Det brukar sägas att Steven Spielberg sjösatte den moderna blockbuste­rn med Hajen år 1975, men visst var det George Lucas hemvävda äventyrsfi­lm som lade grunden för dagens stadiga bioinvasio­n av mer eller mindre intergalak­tiska superhjält­ar.

Det är alltså inte enbart ett tecken på filmhistor­isk minnesförl­ust att Lucas första trilogi numera betraktas som ett slags populärkul­turell urtext. Därför känns också titeln till den åttonde filmen i serien – lite beroende på hur man räknar – som något av ett tomt hot. Publiken kommer knappast att snuvas på jediriddar­e efter The last jedi. Disney har trots allt betalat dyra pengar för varumärket.

Efter att J. J. Abrams dammat av rymdgruset med The force awakens år 2015, den första delen i den tredje trilogin, kvarstod dock frågan hur man bäst ska förnya följetonge­n. Eftersom Abrams har etablerat sig som Steven Spielberg-epigon var han det riskminime­rande valet och gjorde inga fantaster besvikna – inte undra på då The force awakens var en knäböjande kopia på originalfi­lmen från 1977. Och frågan är vilka friheter man kan ta sig med en omhuldad monolit. Om den första Stjärnorna­s krig var ett mytiskt mischmasch refererar Star wars-serien numera till myten om sig själv.

STAR WARS: THE LAST JEDI Regi: Rian Johnson Med: Daisy Ridley, Mark Hamill, Carrie Fisher, John Boyega, Adam Driver m.fl. USA, 2017 (152 min)

INTRESSANT NOG handlar filmerna om en liknande konflikt, närmare bestämt hur den nya generation­en jediriddar­e ska förhålla sig till sina upphöjda förfäder. ”Låt det förgångna dö”, pläderar Kylo Ren. Han dödade sin pappa Han Solo i The force awakens och har i The last jedi siktet inställt på både mamma Leia och morbror Luke Skywalker. Hans godhjärtad­e antagonist Rey söker istället stöd och vägledning hos dem som är äldre och visare. Det visar sig lättare sagt än gjort. Mark Hamills comeback som Luke, desillusio­nerad och enstörig, är en av filmens behållning­ar.

Här finns inte bara inslag av djurrätt och klasskonfl­ikter i ett rymd-macau utan luftfickor med humor i en saga som annars lätt tar sig själv på alldeles för stort allvar

The last jedi-regissören Rian Johnson har valt en ganska så gyllene medelväg mellan nostalgi och egensinne. Redan på förhand kändes Johnson som ett roligare regissörsv­al, med en begränsad men löftesrik filmografi, inklusive noir-mysteriet Brick och science fiction-tankenöten Looper. I The last jedi lyckas han också tillföra nytt syre till Star wars – här finns inte bara inslag av djurrätt och klasskonfl­ikter i ett rymd-macau utan luftfickor med humor i en saga som annars lätt tar sig själv på alldeles för stort allvar.

Det fanns en minnesvärd närbild i The Force awakens, när soldaten Finn efter filmens inledande blodblad sliter av sig sin hjälm och stirrar skräckslag­et ut i tomma intet. I The last jedi finns flera stycken, bland annat en när Finn står öga mot öga med sin forna slavdrivar­e. Här finns också iögonfalla­nde bilder som badar i rött – nyanserna i storskurke­n Snokes kejsarsal är närmast på Blixt Gordon-nivå (en blinkning till en rymdföregå­ngare som brukar lyftas fram som inspiratio­nskälla).

rättvist att likna The last jedi vid en transports­träcka, men filmen består till stora delar av ett utdraget flyktförsö­k där den uträknade rebellröre­lsen försöker komma bort från mörkrets härskare. Johnson lyckas hur som helst hitta tempoväxli­ngar och sidospår som krävs för att bevara pulsen, och skiftar effektfull­t mellan absolut tystnad och John Williams pompa och ståt.

Han har knapast gjort någon radikal blockbuste­r, som Christophe­r Nolan med Dunkirk, och det återstår att se om The last jedi till skillnad från The force awakens håller för en omtitt. Men det första intrycket är mäktigt underhålla­nde.

JACOB LUNDSTRÖM

 ??  ?? FÖLJETONG. Den godhjärtad­e Rey (Daisy Ridley) söker stöd och vägledning hos dem som är äldre och visare.
FÖLJETONG. Den godhjärtad­e Rey (Daisy Ridley) söker stöd och vägledning hos dem som är äldre och visare.
 ?? Bild: LUCASFILM ??
Bild: LUCASFILM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden