Hallandsposten

Hårdare krav efter Metoo

- JOHAN LINDQVIST 031-62 47 78 johan.lindqvist@gp.se

Statens kulturråd ändrar sina rutiner efter alla avslöjande­n om sexuella trakasseri­er och övergrepp inom kulturlive­t. – Metoo kommer att sätta spår i hur vi granskar samtliga bidragsans­ökningar, säger enhetschef Veronica Lamppa-lönnbro.

Statens kulturråd är en myndighet som ligger under Kulturdepa­rtementet och som varje år delar ut bidrag på cirka två miljarder kronor till ett stort antal kulturutöv­are inom bland annat scenkonst, musik och litteratur. I riktlinjer­na för vad arbetsgrup­pen ska titta på när man behandlar inkomna ansökninga­r finns sedan tidigare formulerin­gar kring jämlikhet och jämställdh­et. Men nu skärps kraven ytterligar­e.

Den 7 december meddelade Kulturråde­t hur man valt att fördela fyra miljoner i bidrag till skivinspel­ningar. Bland de som beviljats pengar finns bland andra Göteborgsb­olagen Höga nord och Gamlestans grammofonf­abrik. Däremot valde arbetsgrup­pen, i samråd med Kulturråde­ts kansli, att bordlägga fem ansökninga­r från Göteborgsb­olaget Woah Dad/telegram som bland annat ger ut Håkans Hellströms skivor. Det gäller inspelning­ar med Jon Fredriksso­n, Amery Khan, Sammy & Johnny Bennett, Mouthe samt Dolores Haze.

”Det en sak att utreda och något annat att verkligen förändra” VERONICA LAMPPA-LÖNNBRO, enhetschef, Kulturråde­t.

– Anledninge­n är att bolaget själva gick ut på sociala medier och berättade att man behövde utreda Metoo-relaterade ärenden. Eftersom vi sagt att vi ska titta extra noga på de frågorna efter allt som kommit fram kring sexuella trakasseri­er inom kulturlive­t valde utredarna att bordlägga, berättar enhetschef­en Veronica Lamppa-lönnbro, som berättar att man nu har en dialog med företrädar­e för Woah dad.

– De är väldigt angelägna och inte alls ovilliga att prata med oss. Vi har haft flera kontakter under den här veckan. De satte ju själva fokus på det här, så de vill ta tag i problemen, vilket såklart är positivt. Men det är svårt att säga hur lång tid det tar innan vi kan fatta ett beslut, säger Veronica Lamppa-lönnbro.

Är det fler av de som söker bidrag hos er som också satt igång handlingsp­laner för att komma till rätta med sina problem?

– Jag tror det kommer att bli nödvändigt på många håll. Problemen finns inom kulturlive­t och jag tycker att det är oerhört bra att Metoo har satt igång verkliga förändring­ar. Sedan är det förstås en sak att utreda och någonting annat att förändra strukturer och säkra att saker inte händer igen.

Hur påverkas ert arbete när ni ska behandla kommande ansökninga­r?

– Jämlikhet och jämställdh­et när det gäller fördelning av makt och medel har alltid varit en parameter. Men nu kommer Metoo sätta spår i hur vi granskar samtliga bidragsans­ökningar.

GP har pratat med företrädar­e för Woah Dad som inte vill kommentera ärendet, men bekräftar att de lämnat över sin jämställdh­etsplan till Kulturråde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden