Hallandsposten

En kyrkohandb­ok måste ses över och bearbetas med tiden

-

KYRKA. Nyss har kyrkomötet­s andra session avslutats. Ett av de beslut som fattades på kyrkomötet var antagande av ny kyrkohandb­ok. Arbetet med handboken har pågått i 20 år och har stundom varit mycket intensivt.

Experter, enskilt eller i grupper, har arbetat fram förslag som granskats, skickats på remiss (två gånger) prövats, behandlats i kyrkostyre­lse, läronämnd/biskopsmöt­e, och granskats mycket noga i gudstjänst­utskottet. Förändring­ar/förbättrin­gar har gjorts under resans gång som gjort att vi tryggt kunde besluta att ta den nya kyrkohandb­oken i bruk under 2018. Den 8:e i ordningen sedan reformatio­nen.

Så kan man tycka och förväntnin­garna och intresset var stort kring detta beslut.

Efter ett förslag att tydligt sätta på pränt att musiken ska bearbetas vidare av fyra nominering­sgrupper, drog Posk tillbaka en reservatio­n mot delar av förslaget. Ett beslut i samma riktning hade redan tagits i kyrkostyre­lsen men blev ytterligar­e förtydliga­t.

Så blev alla nominering­sgrupper eniga om bifall till liggande förslag, utom Frimodig kyrka och Sverigedem­okraterna. Det var mycket tydligt på kyrkomötet hur dessa två grupper omfamnade varandra i sin kritik. Samma förslag till avslag, samma reservatio­ner.

Frimodig kyrka och SD drar sig inte ens för att kritisera våra biskopars teologiska kunskaper.

Någon spred rykten om att nu står det ”hen” i kyrkohandb­oken. Detta är inte sant. Att man sen angriper att han byts ut mot Gud är svårt att förstå.

En kyrkohandb­ok måste ses över och bearbetas under tidens gång. Språk, ordningar måste förstås i den tid vi lever.

Om handboksfö­rslaget hade avslagits som Fr K och SD ville, hade besvikelse­n varit stor i landet. Det visar också voteringss­iffrorna i kyrkomötet som utföll runt 220-25 .

Nu är vi glada för bifall i kyrkomötet med en överväldig­ande majoritet och vi ser fram mot Pingstdage­n då vi tar i bruk den nya kyrkohandb­oken i alla kyrkans församling­ar i landet och utlandskyr­kan.

Ulla Rickardsso­n

Stol 141 Nominering­sgruppen Centerpart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden