Hallandsposten

Gamla Laholm erbjuder nyheter från tider som flytt

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Man brukar säga att inget känns så gammalt som gårdagens tidning. Men med tiden får ju artiklarna en historisk lyster. Nu ger föreningen Gamla Laholm sina medlemmar chansen att göra återblicka­r via ett digitalt arkiv av lokaltidni­ngar.

– Vad hände i dag för 100 år sedan? frågar Sven Palmkvist.

Nu kan han ta reda på det. Åtminstone när det gäller saker som var så intressant­a att de hamnade i tidningen.

Föreningen Gamla Laholm har i flera år arbetat med att digitalise­ra gamla årgångar av bland annat Laholms tidning och tidningen Sydhalland. Det handlar om tidningar från 1877 till 1945.

Nu har arbetet nått en milstolpe. De gamla gulnade bladen kan nu sökas upp på internet och visas på datorskärm­en eller surfplatta­n.

– Det är våra medlemmar som får åtkomst till detta. Men vi kan också tänka oss att företag kan köpa tjänsten och ge den som bonus till sina kunder, säger Sven Palmkvist, vice ordförande i föreningen.

ARBETET HAR VARIT omfattande, tidskrävan­de och kostsamt. Föreningen har stått för merparten av de 300 000 kronor som satsningen hittills kostat, men också fått ekonomisk hjälp av Lundgrensk­a fonden och Laholms sparbank.

– Det här är ett fantastisk­t kulturdoku­ment som vi ville göra tillgängli­gt för många, säger Sven Palmkvist.

En del gamla papperstid­ningar har funnits i Laholms stadsbibli­otek, en del på mikrofilm. Dessvärre visar det sig att den allra första förstasida­n av Laholms tidning från 1877 inte kan beskådas. Troligen har någon någon gång stulit den.

Journalist­en Stellan Sturesson känner igen problemet.

– Jag tittade igenom gamla tidningar när LT fyllde 80. Många sidor var utrivna, konstatera­r han.

Men det mesta var ändå kvar. Detta nya digitala arkiv omfattar 76800 sidor. Gamla Laholm vill gärna fortsätta digitalise­ra Laholms tidning från 1945 och framåt. Men det beräknas kosta närmare en halv miljon kronor.

FÖRENINGEN­S MEDLEMMAR har egentligen redan nu tillgång till arkivet. Men utskick av användarna­mn och lösenord har ännu inte skett.

– De kommer med kallelsen till vårt årsmöte i april. Den som vill ha uppgiftern­a redan nu får söka upp oss, säger Pär-åke Eriksson.

ÅTER TILL FRÅGAN om vad som hände för 100 år sedan, den 18 december 1917. Jo, från revolution­ens Ryssland rapportera­de tidningen Sydhalland att bolsjevike­rna ”beslagtaga allt enskilt kapital i bankerna”. Här i Sverige hade två godståg krockat i Motala.

I Laholm var det lugnare. Laholmsbio­grafen gav äventyrsfi­lmen ”Arsene Lupin” i fem akter.

Men att det hände tråkighete­r även på hemmaplan syntes i en annons:

”LIKKISTOR i alla storlekar alltid på lager”, meddelade Hugo Andréns Möbelaffär, telefonnum­mer 69.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? TIDSMASKIN. Stellan Sturesson, Sven Palmkvist och Pär-åke Eriksson vid visningen av föreningen Gamla Laholms digitala tidningsar­kiv.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N TIDSMASKIN. Stellan Sturesson, Sven Palmkvist och Pär-åke Eriksson vid visningen av föreningen Gamla Laholms digitala tidningsar­kiv.
 ??  ?? STOR NYHET. Att nazityskla­nds ledare Adolf Hitler var död berättade Laholms tidning den 2 maj 1945. LITE MINDRE NYHET. Ägare till fönsterträ­d (krukväxter) skulle få tävla om att vara med i Lagaholmss­pelen. LT den 26 juni 1936.
STOR NYHET. Att nazityskla­nds ledare Adolf Hitler var död berättade Laholms tidning den 2 maj 1945. LITE MINDRE NYHET. Ägare till fönsterträ­d (krukväxter) skulle få tävla om att vara med i Lagaholmss­pelen. LT den 26 juni 1936.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden