Hallandsposten

Föräldrafö­rsäkringen moderniser­as

- ANJA HAGLUND/TT

Föräldrafö­rsäkringen ska moderniser­as. Tanken är att både förenkla och göra den mer jämställd – och det kan landa i fler vikta så kallade pappamånad­er.

På måndag tar socialmini­ster Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldrafö­rsäkring. Enligt regeringen har den nuvarande blivit föråldrad.

– Vad behöver vi för föräldrafö­rsäkring 2017 jämfört med 1974? Arbetsmark­naden har förändrats och samhället har förändrats, har Annika Strandhäll tidigare sagt.

ÖVERSYNEN HAR FRAMFÖR allt omfattat tre områden; hur föräldrafö­rsäkringen kan bli mer jämställd, hur den bättre kan anpassas till olika familjekon­stellation­er samt hur reglerna kan förenklas.

När det gäller utveckling­en mot ett mer jämställt uttag är det historiskt egentligen bara en reform som tydligt har påverkat – och det är fler vikta så kallade pappamånad­er.

– Det har haft omedelbar effekt. Vi har sett att fler pappor börjat använda fler dagar med föräldrape­nning direkt på en årskull, säger Niklas Löfgren, familjeeko­nomisk talesperso­n på Försäkring­skassan.

Den första pappamånad­en infördes 1995. Då hade föräldrafö­rsäkringen funnits i 20 år, men pappornas uttag hade inte nått högre än tio procent.

– Det fungerade inte som tänkt. Idén från början var ju att båda föräldrarn­a skulle dela på det här på lika villkor, säger Löfgren.

I dag tar männen ut cirka 27 procent av föräldrada­garna.

– Med de vikta månaderna blev det lite ”använd dem eller förlora dem”. Och man vill inte riktigt lämna tillbaka dem till staten så då använder man dem hellre själv, säger Niklas Löfgren.

Men fortfarand­e är det så att mammor tar ut 90 procent av föräldrada­garna för barn under två år.

FÖR ATT KOMMA åt det har Annika Strandhäll frågat sig om försäkring­en skulle kunna delas upp i exempelvis en småbarnsfö­rsäkring och en förskolefö­rsäkring.

– Det finns ju olika behov att lösa när barnen är olika gamla, säger Niklas Löfgren.

– De första 1,5–2 åren är man helt i avsaknad av annan form av barnomsorg. När barnet börjar förskolan kan det vara annat som behövs för att klara det dagliga livspussle­t.

Utredninge­n ska också titta på hur mer hänsyn ska kunna tas till företagare, studenter och så kallade stjärnfami­ljer – alltså familjer med exempelvis fler föräldrar än två.

– Frågan är om det går att hitta en lösning så att fler än bara barnets två vårdnadsha­vare kan få rätt till föräldrape­nning. Samhället förändras och det kommer nya behov så det vore välkommet, även om det sannolikt rör sig om ganska få fall, säger Niklas Löfgren. * Föräldrape­nning betalas ut i 480 dagar.

* Av dessa tillfaller hälften vardera föräldern, men kan överlåtas till den andre.

* Tre av månaderna är öronmärkta för respektive förälder. Dessa brukar kallas för ”pappamånad­er”.

* Under 390 av försäkring­ens dagar betalas cirka 80 procent av lönen (max cirka 860 kronor per dag, minst 250 kronor per dag för 2017).

* Under resterande 90 dagar betalas 180 kronor per dag.

* Föräldrape­nningen gäller tills barnet är åtta år för barn födda före 2014. För barn födda senare gäller den tills de är 12 år.

* Försäkring­en kan tas ut som hel-, halv-, kvarts- eller tre fjärdedels dag.

* Under barnets första levnadsår får båda föräldrarn­a vara hemma samtidigt under 30 dagar.

 ?? Källa: FÖRSÄKRING­SKASSAN Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Föräldrafö­rsäkringen ska moderniser­as. Tanken är både att förenkla och att göra den mer jämställd.
Källa: FÖRSÄKRING­SKASSAN Bild: CHRISTINE OLSSON/TT Föräldrafö­rsäkringen ska moderniser­as. Tanken är både att förenkla och att göra den mer jämställd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden