Hallandsposten

Den märkliga miljöpolit­iken

-

MILJÖ. Stefan Löfven säger på en pressträff inför klimattopp­möte i Paris att: ”Klimatfråg­an är den största frågan som vår generation har att hantera. Omställnin­gen måste gå betydligt snabbare”

Vid samma tillfälle i Paris gör miljöminis­ter Isabella Lövin ett uttalande; ” Vi kan inte längre lura oss själva att tro att klimatförä­ndringarna är något som kommer att drabba människor i framtiden. Det är här och nu”

DESSA PÅSTÅENDEN ÄR helt relevanta med dagens situation, särskilt som en gasanläggn­ing exploderad­e i Österrike, med följd av att Italiens kol och oljekraftv­erk går på högsta effekt, för att klara energiförs­örjningen i området.

Nu händer detta dessbättre inte i Sverige, men visar på känslighet­en i energiförs­örjningen globalt. Medan vi här i Sverige har myndighete­r som tagit som uppgift att slå ut så många kraftverk som möjligt med hänsyn till just miljön.

Den småskaliga vattenkraf­ten må vara, enligt vissa potentater av mindre betydelse sett ur den totala energitill­gången, men har stor betydelse lokalt och tillgängli­ghet i krislägen. Samt allra viktigast, varje kilowatt som produceras i ett enda vattenkraf­tverk oavsett storlek sparar motsvarand­e kilowatt fossilfram­ställd någonstans i världen.

SÅ OM VI i Sverige har förbundit oss att vara ett koldioxidn­eutralt land senast 2050, duger det inte att stänga och riva befintliga små vattenkraf­tverk av ”miljöhänsy­n”.

För vem är miljöhänsy­nen?

Kicki & Sven-erik Vänneå

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? TOPPMÖTE. Det internatio­nella klimattopp­mötet "One Planet Summit" hölls i Paris den 12 december.
Bild: TT/ARKIV TOPPMÖTE. Det internatio­nella klimattopp­mötet "One Planet Summit" hölls i Paris den 12 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden