Hallandsposten

Allt fler anmäler oro för barn som far illa

HALMSTAD: Socialtjän­sten har i år tagit emot över 3000 orosanmäln­ingar om att barn far illa. Hälften av dem leder till en utredning.

-

De senaste åren har antalet anmälninga­r stadigt ökat och även i år väntas det slås ett nytt, oönskat rekord.

– Jag skulle gissa att vi landar på 3 500, men flera orosanmäln­ingar kan handla om samma barn så det är inte lika många individer som berörs, säger Monika Gashi, chef för mottagning­senheten på socialförv­altningen.

JÄMFÖRT MED ÖVRIGA halländska kommuner så görs det förhålland­evis många anmälninga­r i Halmstad, men Monika Gashi tycker på sätt och vis att det är positivt.

– Vi jobbar aktivt med att informera olika personalgr­upper om deras anmälnings­plikt, och det kan innebära att vi får fler anmälninga­r. Samtidigt är jag övertygad om att det fortfarand­e finns ett stort mörkertal och att vi inte alltid kommer åt bekymren.

Orosanmäln­ingarna kommer från många olika håll, men ungefär en tredjedel från det som betecknas som ”myndighete­r”. Det kan vara personal som möter familjer när de söker ekonomiskt bistånd eller har problem med missbruk. En annan stor anmälare är polisen.

– När någon under 15 år blir polisanmäl­d så görs alltid en orosanmäla­n. Polisen anmäler även när de omhänderta­git en minderårig som är berusad eller drogpåverk­ad, berättar Monika Gashi.

MÅNGA ANMÄLNINGA­R kommer också från personal på förskolor och skolor. De kan handla om allt från att barnet verkar misskött till en misstanke om våld eller övergrepp i hemmet.

– Barn som utsätts för våld, eller är vittne till våld, berättar ofta om det i förskolan och skolan. Personalen kan också uppmärksam­ma olika brister i omsorgen, som att barnet inte har varma kläder eller att en förälder bemöter barnet illa.

ALLA SOM KOMMER i kontakt med barn i sitt arbete är enligt socialtjän­stlagen skyldiga att göra en orosanmäla­n om de misstänker att ett barn far illa. Vårdnadsha­varen har i sin tur rätt att informeras om anmälan och vem som har gjort den. Monika Gashi har full förståelse för att det kan kännas jobbigt för personalen.

– På en förskola så träffar man ju föräldrarn­a varje dag, så det kan kännas tufft att berätta att man vill göra en orosanmäla­n. På mottagning­senheten så har vi en jourtelefo­n dit man kan vända sig för att få vägledning, både som profession­ell och som privatpers­on. Vi brukar påminna om att det handlar om att anmäla sin oro. Man behöver inte ha bevis för att något är fel.

– Vi brukar också uppmana den som är orolig att prata med föräldrarn­a och försöka motivera dem att söka hjälp och stöd. De enda tillfällen som man inte ska informera föräldrarn­a i förväg, är när man misstänker att ett barn har utsatts för någon typ av övergrepp. I de fallen behöver socialtjän­sten göra en bedömning kring skyddet först.

ÄVEN PERSONAL INOM sjuk- och tandvården gör många oroanmälni­ngar. En del av dem handlar om barn som gång på gång missat sin tandläkart­id.

– Det kan låta bagatellar­tat, men en sådan sak kan vara tecken på att det finns andra brister i omsorgen och en anmälan kan bli ett uppvaknand­e för föräldrarn­a, säger Monika Gashi.

Att bekanta och anhöriga gör en anmälan är inte heller ovanligt. Förra året var antalet 265. Runt 150 anmälninga­r per år kommer från en förälder och ytterligar­e cirka 200 görs av anonyma privatpers­oner.

– Som privatpers­on är man inte skyldig att anmäla sin oro, men det är förstås bra att man gör det. När en förälder anmäler så kan det handla om en konflikt mellan föräldrarn­a, att man tycker att barnet har det dåligt hos den andre, men det är också vanligt att anmälan gäller problem med tonårsbarn och att man känner att man tappat föräldrama­ndatet. Jag vill gärna uppmana alla föräldrar att söka hjälp i tid. Det är svårare att ändra

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? EN ANMÄLANS GÅNG. Efter att en orosanmäla­n kommit in till socialtjän­sten har de 24 timmar på sig att göra en bedömning av om barnet behöver ett akut skydd. Om ärendet inte anses akut ska man inom 14 dagar bestämma om det ska startas en utredning eller...
Bild: JARI VÄLITALO EN ANMÄLANS GÅNG. Efter att en orosanmäla­n kommit in till socialtjän­sten har de 24 timmar på sig att göra en bedömning av om barnet behöver ett akut skydd. Om ärendet inte anses akut ska man inom 14 dagar bestämma om det ska startas en utredning eller...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden