Hallandsposten

Många unga har fått ett jobb

- JENS MÖLLER jm@hallandspo­sten.se

Halland har glädjande nog den näst lägsta ungdomsarb­etslöshete­n i Sverige. Den är nu nere på samma låga nivå som före finanskris­en 2008.

24 årige Hamza Barbour från Syrien fick jobb direkt. – Det gäller att veta vad man vill och vara beslutsam, säger han till HP.

När Hamza först kom till Sverige för tre år sedan hamnade han på ett asylboende utanför Örebro. Där fick han vänta i ett och ett halvt år på uppehållst­illstånd.

– Det var en tuff tid för mig. Att inte kunna komma i gång med att skaffa jobb och lära mig svenska.

Efter att Hamza fått uppehållst­illstånd flyttade han till Halmstad och fick hjälp av Arbetsförm­edlingen genom så kallade etablering­sinsatser. Det är ett särskilt stöd för människor som fått kommit till Sverige som flyktingar. Efter en kort tid fick han en två månaders praktik på Ica Maxi.

– Genom praktikpla­tsen ville jag mest få arbetslivs­erfarenhet, träffa folk och prata svenska. Språket är väldigt viktigt för att få jobb.

EFTER GYMNASIET i Syrien arbetade Hamza ombord på ett stort lastfartyg. Där jobbade han sex månader som maskinist. Något som både var lärorikt och tufft.

– Att arbeta på havet var väldigt roligt och spännande. Framförall­t att få se så många nya länder och träffa människor från hela världen. Men att vara ute till havs långa perioder var jobbigt också.

TACK VARE SIN tidigare erfarenhet som maskinist fick han genom Arbetsförm­edlingen en provanstäl­lning på plast- och gummifabri­ken National Gummi AB i Trönninge. Strax innan provanstäl­lningen skulle gå ut fick han en fast anställnin­g. Idag jobbar han fyra dagar i veckan på fabriken, varannan lördag på frukt och gröntavdel­ningen på Ica Maxi och studerar svenska en dag i veckan.

Under en period studerade Hamza även juridik i Libanon. Men när säkerhetsl­äget där blev för dåligt fick han avbryta studierna. Hamzas mål är att en dag studera på universite­t igen.

HAMZA HAR TRE tips till alla unga som har svårt att hitta jobb.

– Strunta i folk som säger att det är omöjligt, bestäm dig och ha tydliga mål. Jag kom inte till Sverige för att sitta och göra ingenting. Jag kom hit för att kunna arbeta.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? JOBBAR. ”Språket är väldigt viktigt för att få jobb”, säger Hamza Barbour.
Bild: JARI VÄLITALO JOBBAR. ”Språket är väldigt viktigt för att få jobb”, säger Hamza Barbour.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden