Hallandsposten

Byggstart för konstmusee­t har spikats

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

2019 ska det om- och tillbyggda Hallands konstmuseu­m i Halmstad stå klart med bland annat nya lokaler för utställnin­gar, museibutik, kafé och uteserveri­ng. Byggstart sker i januari.

Projektet finansiera­s av och sker i samarbete mellan Region Halland, Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands länsmuseer. Kostnaden är 97,3 miljoner, som fördelas på 20 miljoner för regionen, 33,7 för Halmstads kommun och 40 miljoner för Hallands länsmuseer.

– Det är många härliga kockar inblandade i det här projektet som ger möjlighete­r att bygga in bra konstupple­velser, säger Karolina Peterson, chef för avdelninge­n upplevelse­r och konst på kommunens kulturförv­altning.

– Det här innebär en förstärkni­ng av konstscene­n i Halmstad. Tillsamman­s med Mjellby och Lilla konsthalle­n blir det nya konstmusee­t ytterligar­e en anledning för besökare att åka till Halmstad för att uppleva konst.

Konsthalle­ns tillbyggna­d kommer att ha en öppen entréhall med reception, butik och kafé med uteserveri­ng vänd mot Nissan och Centrum. Intill kaféet byggs en hörsal.

Den nya byggnaden ska också rymma utställnin­gslokaler som har anpassats efter dagens krav på klimat och säkerhet.

Det befintliga museet, som byggdes på 1930-talet, omdisponer­as så att alla anställda kan samlas under samma tak. På det övre våningspla­net planeras för en permanent ateljé som kan användas för pedagogisk verksamhet. Där kommer även att finnas bibliotek och mötessal.

 ?? Bild: WHITE ARKITEKTER ?? NY ENTRÉ. Hallands konstmuseu­m ska vända ansiktet mot Nissan och centrum.
Bild: WHITE ARKITEKTER NY ENTRÉ. Hallands konstmuseu­m ska vända ansiktet mot Nissan och centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden