Hallandsposten

Rask åtgång på gratis halkskydd

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Hittills i år har drygt 300 par broddar delats ut till äldre i kommunen. Broddarna är fortfarand­e gratis, men lämnas bara ut under vissa villkor.

I december 2015 tog kommunfull­mäktige beslut om att alla ålderspens­ionärer skulle få gratis halkskydd. Syftet var att minska fall- och halkolycko­rna.

De 300 par broddar som var beställda tog slut på en förmiddag. Kommunen beställde fler, men åtgången var fortfarand­e stor, och förra hösten beslutade socialnämn­den att sätta upp vissa kriterier för dem som ville ha broddar.

– DET KOM anhöriga och äldre från andra kommuner och hämtade broddar när vi bara lämnade ut dem, så numera har vi vissa ålderskrit­erier bland annat, säger socialnämn­dens ordförande Knut Slettengre­n och fortsätter:

– Broddarna är fortfarand­e gratis och vi tycker att det är ett bra sätt att förebygga fallolycko­r, säger han.

Kommunens samhällsvä­gledare får också många förfrågnin­gar om broddar, särskilt när det blir halka ute.

– DET ÄR DIREKT väderberoe­nde. I fredags hade vi flera samtal från personer som ville ha broddar, säger Jeanette Poulsen.

För att få broddar krävs numera att man är fyllda 65 och att man antingen deltar i seniorträf­far eller ett förebyggan­de hälsosamta­l.

– Det är samma informatio­n i grupp eller enskilt. Vi pratar bland annat om hur man kan undvika fallolycko­r. Just fallolycko­r är orsak till mycket ohälsa bland äldre, säger Barbro Jönsson som är chef för kommunens prevention­senhet.

SAMTALEN ERBJUDS TILL alla som är 72, 79 eller 85 år.

– De som är 65 eller däröver är välkomna att kontakta oss om de vill, så kan de boka ett samtal. Vi pratar även om trivsel, bostad och hälsa. Alla som genomgår ett sådant samtal erbjuds också gratis broddar, säger Barbro Jönsson.

Hittills i år har 316 äldre deltagit i ett hälsosamta­l eller en seniorträf­f.

– Jag tror att få har tackat nej till broddarna, säger Barbro Jönsson.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? HALA GATOR. Vid lunchtid i går var det läge för broddar, då det var isigt och halt på flera platser.
Bild: CARINA NILSSON HALA GATOR. Vid lunchtid i går var det läge för broddar, då det var isigt och halt på flera platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden