Hallandsposten

Handeln slår julrekord – på nätet

HALMSTAD: För varje år blir e-handeln allt mer populär och ökningen märks som tydligast runt Black friday och inför julafton.

- HILDA BLOMBERG 010-471 51 50 hb@hallandspo­sten.se

Det är inte längre bara tomten som levererar paket runt jul. På senare år har e-handeln ökat kraftigt och mellan november och nyår pågår en riktig högsäsong för paketutläm­ningen runt om i Halmstad.

Jessica Klarinsson har arbetat som kassaledar­e på Ica Maxi Högskolan i flera år och hon ser en tydlig ökning i antalet paket som kommer in till förbutiken.

– Det är framförall­t de senaste tre åren som det har smällt till. Vi har ungefär 200 kunder mer en vanlig vardag nu än vad vi brukar ha och över hälften av ärendena rör post. Som mest har vi att göra runt Black friday och sedan fortsätter det fram till nyår innan det lugnar ner sig.

Jessica är inte förvånad över att e-handeln ökar för varje år. Hon tror att många lockas av att man kan handla när som helst på dygnet och att man slipper springa mellan olika butiker i regn och kyla.

– Det är smidigt och enkelt och nu för tiden är det många webbbutike­r som har returrätt och kör fraktfritt. Jag har själv köpt många av mina julklappar på nätet.

ÄVEN OM DET kan vara stressigt ibland, i synnerhet på eftermidda­gar och kvällar, så har Jessica och kollegerna kontroll över situatione­n. Bemanninge­n har ökat och de två lagerrumme­n har byggts ut med fler hyllor. Just nu rymmer de ett tusental paket men senare i veckan kommer mängden att fördubblas, minst.

– E-handeln kommer nog bara att fortsätta öka och i framtiden tror jag att vi får hitta en annan lösning. Kanske blir det som när man beställer en matkasse på nätet, att man får hämta sina paket på en särskild central, säger Jessica.

UNDER DEN MEST intensiva tiden levereras flera burar med paket till butikerna även på lördagar. På Postnord i Halmstad har 40 julvikarie­r anställts och arbetstide­rna utökats till kvällar och helger för att hinna med paketstres­sen runt jul.

Snezana Colakovic är produktion­sområdesch­ef på Postnord i Halmstad. Hon tror att det är bekvämligh­eten och de låga priserna som lockar många människor att göra sina inköp på nätet.

– Vi märker varje år att det ökar men även om vi har våra prognoser så blev det ännu mer i år än vi räknat med. Allt är inte julklappar heller, många handlar åt sig själva.

Hon räknar dock med att leveranser­na kommer att minska de närmsta dagarna. Det gäller även julkorten, som trots att de med åren blivit allt färre ännu lever kvar.

– De fysiska breven minskar medan e-handeln ökar och så kommer det att fortsätta. Var tredje svensk har e-handlat i år. Vi har mycket att göra inför jul men framförall­t märks det runt Black friday, i år hade vi en ökning med 51 procent under den perioden jämfört med förra året.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STORT OCH SMÅTT. Linnea Boestam är en av många flitiga anställda som sköter paketrulja­nsen i förbutiken på Ica Maxi Högskolan.
Bild: JARI VÄLITALO STORT OCH SMÅTT. Linnea Boestam är en av många flitiga anställda som sköter paketrulja­nsen i förbutiken på Ica Maxi Högskolan.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PACKAT OCH KLART. På Ica Maxi Högskolan i Halmstad sorterar Linnea Boestam in ännu en leverans av internetbe­ställda paket som ska hämtas ut av kunder. Runt jul blir det extra tydligt att e-handeln är här för att stanna.
Bild: JARI VÄLITALO PACKAT OCH KLART. På Ica Maxi Högskolan i Halmstad sorterar Linnea Boestam in ännu en leverans av internetbe­ställda paket som ska hämtas ut av kunder. Runt jul blir det extra tydligt att e-handeln är här för att stanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden