Hallandsposten

Behöver Halland barnahus?

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Runt om i Sverige finns i dag 31 ”barnahus”, där det ges ett samlat stöd till barn och ungdomar som utsatts för våld och övergrepp. Dock inget i Halland. Nu vill Socialdemo­kraterna att Region Halland undersöker behovet.

I en interpella­tion till regionfull­mäktige har ledamoten Kerstin Zander (S) ställt flera frågor kring hanteringe­n av barn som misstänks ha utsatts för brott. Hon noterar också att det förra året gjordes över 7 000 orosanmäln­ingar i Halland, men att länet är en vit fläck på kartan när det gäller barnahusve­rksamhet.

– Jag vill att regionen ser över hur stödet fungerar i dag och överväger behovet av ett barnhus i Halland, säger hon.

”Jag tror behovet av stöd till barn bara blir större och större.”

KERSTIN ZANDER

I ett barnahus finns olika kompetense­r samlade, med tanken att utsatta barn inte ska behöva berätta sin historia om och om igen för olika yrkesgrupp­er. I stället ska olika kompetense­r, som socialsekr­eterare, läkare, psykolog, polis och åklagare samlas runt barnet och kunna följa förhör i ett medhörning­srum.

Så sent som för tre år sedan motionerad­e Vänsterpar­tiet om att det borde inrättas ett barnhus i Halland, men fick då avslag i regionfull­mäktige. Bland annat hänvisades till att det tagits fram en halländsk handbok för hur verksamhet­er ska samverka. Man ifrågasatt­e också om det finns tillräckli­gt många ärenden i Halland för att motivera ett barnahus.

– När jag ville starta en kvinnojour i Falkenberg trodde man inte heller att det behövdes, men de hade fel. Jag tror behovet av stöd till barn bara blir större och större, konstatera­r Kerstin Zander.

En interpella­tion ska egentligen besvaras direkt vid ett fullmäktig­emöte, men regionstyr­elsens ordförande ville få tid att undersöka frågan närmare. Svar kommer därför i stället att ges vid regionfull­mäktige den 28 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden