Hallandsposten

Växande problem

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

* Enligt socialtjän­stlagen är alla som arbetar med barn skyldiga att göra en orosanmäla­n om man misstänker att ett barn far illa. Exempel på verksamhet­er med anmälnings­plikt är skola, förskola, polis, sjukvård och tandvård.

* Den som gör en anmälan i tjänsten kan inte vara anonym. Om man vill kan man få veta om anmälan lett till en utredning.

* Barnets vårdnadsha­vare har rätt att få ta del av anmälan och vem som har gjort den.

* Även privatpers­oner kan göra en orosanmäla­n och behöver då inte uppge sitt namn. Som privatpers­on får man av sekretessk­äl ingen återkoppli­ng kring vad som händer efter att man gjort sin anmälan.

beteendet på en tonåring jämfört med när barnet är litet, säger Monika Gashi.

VAD HÄNDER DÅ med alla anmälninga­r? Monika Gashi beskriver de rutiner som finns reglerade i socialtjän­stlagen. Redan inom ett dygn ska man exempelvis avgöra om det behöver ges ett akut skydd eller inte. Om läget inte bedöms vara akut så har socialförv­altningen 14 dagar på sig att besluta om man ska inleda en utredning.

– Det är ovanligt att vi behöver göra en akut insats. Oftast tittar vi på om det finns någon tidigare anmälan och pratar med anmälaren, vårdnadsha­varen och ibland även barnet. Vi brukar exempelvis fråga hur föräldrarn­a ser på situatione­n och om de upplever att de behöver hjälp med något. Om föräldrarn­a inte vill medverka så är det däremot svårt att komma vidare. Vi kan aldrig tvinga någon, om inte barnet far så illa att det är i behov av skydd, konstatera­r Monika Gashi.

XX inkommer kl 02 till akuten med sin mamma och storasyste­r. Är berusad och svarar knappt på tilltal. Minns inte vad som hänt under kvällen. Har 1,44 promille i blodet, inga spår av droger i urinen. Hämtades hemma hos en kompis där båda föräldrarn­a var fulla. Enligt modern var stämningen där så obehaglig att hon uttrycker önskan om att göra undersökni­ng för sexuellt övergrepp på XX.

UNGEFÄR HÄLFTEN AV anmälninga­rna leder till en utredning och ansvaret går då vidare till socialförv­altningens 30-tal utredare. Under ett år pågår cirka 1 200 utredninga­r, ofta i samverkan med polis, förskola eller skola.

– Utrednings­tiden får max vara i fyra månader, så trycket är hårt på vår personal. I första hand pratar utredarna med föräldrarn­a och barnet. Utredaren har rätt att prata med barnet även om föräldrarn­a inte vill det. Finns det misstanke om brott så samråder vi med polisen, berättar Monika Gashi.

Utredninge­n kan mynna ut i en rad olika åtgärder.

– Vi på socialförv­altningen kan erbjuda mycket stöd och skydd i olika former och har många engagerade medarbetar­e. Ofta kan det hjälpa med stödsamtal, en föräldraku­rs eller familjebeh­andling. Det är sällan vi behöver omhänderta ett barn eller ungdom, men det händer några gånger om året. Då kan det exempelvis handla om att barnet missbrukar eller utsätts för våld.

HON BERÄTTAR ATT man brukar skilja på situations­våld, då en vuxen tappar besinninge­n, och uppfostrin­gsvåld, då våldet ses som en del i uppfostran.

– Uppfostrin­gsvåld är fortfarand­e vanligt i en del kulturer och då måste vi förklara att det inte är ok. Vi försöker alltid i första hand att FLICKA, 14 ÅR

Anmälare: St-läkare på akuten

hjälpa familjen att hjälpa sig själva. Att placera ett barn i ett annat hem är den sista utvägen.

Antalet orosanmäln­ingar om hedersrela­terat våld är relativt få. Hittills i år handlar det om sju stycken.

– När det gäller hedersrela­terat våld så är det svårt att hjälpa den utsatta. Personen tvingas ofta välja bort hela sin släkt och det är vanligt med hot om våld och påtrycknin­gar. Det vi kan göra är att se till att den utsatta får skydd och stöd till ett mer självständ­igt liv, säger Monika Gashi.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? GÖR NYTTA. Enhetschef Monika Gashi tycker att orosanmäln­ingarna gör stor nytta. ”Det finns säkert ett stort mörkertal och vi kommer inte alltid åt bekymret, men vi gör i alla fall rejäla försök”, säger hon.
Bild: JARI VÄLITALO GÖR NYTTA. Enhetschef Monika Gashi tycker att orosanmäln­ingarna gör stor nytta. ”Det finns säkert ett stort mörkertal och vi kommer inte alltid åt bekymret, men vi gör i alla fall rejäla försök”, säger hon.
 ??  ?? Kerstin Zander.
Kerstin Zander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden