Hallandsposten

Få unga utan jobb – Halland näst bäst

- JENS MÖLLER jm@hallandspo­sten.se

”Minskninge­n är större i södra Halland än i norra.” PETER NOFORS Arbetsförm­edlingen

Antalet unga som är utan jobb minskar i snabb takt i hela Sverige. Endast i Stockholm är ungdomsarb­etslöshete­n lägre än i Hallands län.

Antalet unga arbetslösa är nu på samma låga nivå som före finanskris­en 2008.

Utveckling­en har dock inte varit lika god för unga från utomeurope­iska länder. I Halland är det bara Hylte kommun som kan visa upp en minskning av arbetslösa även i den gruppen.

Den totala arbetslösh­eten bland unga i regionen är i dag störst i Hylte kommun. Något som, enligt Arbetsförm­edlingen, kan kopplas till att Hylte haft den procentuel­lt sett största invandring­en. För bara 10 år sedan hade Hylte, tillsamman­s med Kungsbacka, tvärtom den lägsta arbetslösh­eten i Halland. Hylte kommun står även för den största förändring­en. Mellan oktober i år och oktober förra året sjönk ungdomsarb­etslöshete­n där med 3,3 procentenh­eter.

– Minskninge­n är större i södra Halland än i norra, även om arbetslösh­eten där fortfarand­e är för hög, säger Peter Nofors, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

ÄVEN OM SKILLNADER­NA mellan södra och norra Halland nu minskat är de fortfarand­e stora. Kungsbacka har den lägsta ungdomsarb­etslöshete­n i hela regionen med endast 4,4 procent.

”Främsta orsaken till den betydligt lägre ungdomsarb­etslöshete­n i norra Halland är naturligtv­is att arbetsmark­naden totalt sett är mycket bättre där. Samtidigt hjälper Göteborgsr­egionen med dess starka arbetsmark­nad till att sänka arbetslösh­eten”, skriver Arbetsförm­edlingen i en rapport från oktober i år.

I Laholm var 9,5 procent av kommunens unga inskrivna som arbetslösa i oktober 2017. Detta kan jämföras med 11,5 procent i oktober förra året. I Halmstad var förändring­en något mindre. Nästan dubbelt så många unga män som kvinnor är arbetslösa i regionen.

Om man jämför Halland med övriga Sverige har regionen klart lägre arbetslösh­et för unga som saknar gymnasieut­bildning. Något som annars har visat sig vara en tydlig vattendela­re bland unga arbetssöka­nde.

DE FLESTA JOBB i regionen finns dock för dem som har en högskoleut­bildning, främst ingenjörer, pedagoger och socialarbe­tare. Det råder även brist på chaufförer, mekaniker och alla yrkeskateg­orier inom byggbransc­hen.

Den låga ungdomsarb­etslöshete­n har enligt Peter Nofors flera orsaker. Dels att arbetsmark­naden och konjunktur­en just nu är stark och dels att ungdomskul­larna som börjar arbeta i dag är mindre än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden