Hallandsposten

Utbildning får rätt att diplomera

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Utbildning­en är up-to-date och grundar på ett verklighet­sbaserat lärande, med perspektiv som mångfald, hållbarhet och globaliser­ing.

– Sverige är ingen isolerad ö utan handlar med hela världen. Vi är beroende av varandra, men samtidigt ser inte villkoren likadana ut. Varken i vårt samhälle eller i olika områden i världen, och bland annat det försöker vi lära våra elever, säger Åsa Jarl, lärare på ekonomipro­grammet på Kattegatts­gymnasiet.

I VECKAN CERTIFIERA­DES skolan för att få utbilda och diplomera gymnasieek­onomer enligt DGE, ett fristående certifieri­ngsorgan med syfte att stärka kompetense­n och göra eleverna ”anställnin­gbara och antagnings­bara”.

”Det innebär inte att alla elever per automatik diplomeras.”

ÅSA JARL

– Det innebär inte att alla elever per automatik diplomeras. De måste uppfylla vissa krav, bland annat godkänt i vissa ämnen, säger Jarl.

SKOLAN BEHÖVDE OCKSÅ uppfylla en del krav för att certifiera­s.

– Vi hade en bra grund att stå på men har utvecklat vissa delar. Exempelvis hur vi knyter företag till oss, för att eleverna ska ha direkt kontakt med näringsliv­et och vara uppdaterad­e om hur det ser ut i verklighet­en, berättar Jarl som exempel på hur skolan arbetar för att överbygga gapet mellan utbildning och arbetsliv.

Kattegattg­ymasiets rektor, Peter Nylander, skriver i ett pressmedde­lande att han ser certifieri­ngen som en säkerställ­an att utbildning­en håller hög kvalitét.

81 skolor i Sverige är certifiera­de enligt DGE. Kattegattg­ymnasiet blir den första skolan i Halmstad. Osbeckgymn­asiet i Laholm har sedan i november i fjol varit certifiera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden