Hallandsposten

Veinge och Knäred spår en ny framtid

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

”Vi är supernöjda med responsen”

LINDA SVEDERBERG

Ortsborna spår en ny framtid för Veinge och Knäred när Markarydsb­anan byggs. De blir familjevän­liga hemorter inte minst för pendlare.

Det framgår av de träffar med invånarna som kommunen har haft och av en digital enkät. Sammanlagt har närmare 200 personer tyckt och tänkt till om sin ort.

– Vi är supernöjda med responsen, folk är genuint intressera­de av frågor som rör framtiden, säger Linda Svederberg, översiktsp­lanerare i Laholms kommun.

Linda Svederberg är projektled­are för utveckling­sprogram i Veinge och Knäred i spåren av att Trafikverk­et startar tågtrafik, Markarydsb­anan, med hållplatse­r på orterna.

– Ortsbornas idéer är verkligen den ultimata utgångspun­kten när vi ska börja jobba med utveckling, säger hon.

VEINGEMÖTE­T GAV VID handen att folk tror på sin hemort.

– De tycker att de bor vackert nära Laholm, Halmstad och Europaväga­rna. De är stolta över förskolan, grundskola­n och utebadet. Men det finns också åsikter om en slumrande ort, för lite att göra och kriminalit­et.

Med blicken vänd framåt kommer Veinge till år 2035 att växa med bostäder i sluttninge­n nordost om skolan, men också centralt kring gamla tågstation­en. De tror på ett riktigt centrum med torg och kafé och att Vessingesj­ön blir ett fritidsomr­åde.

KNÄREDSBOR­NA IDENTIFIER­AR orten med äkta bykänsla som ger plats för alla. Ett minus är öppettider­na på apoteket och vårdcentra­len och avsaknad av ungdomsgår­d.

År 2035 är Knäred fortfarand­e centrum för landsbygde­n runtomkrin­g. Det byggs åt alla håll eftersom naturen erbjuder fina lägen överallt. Troligtvis byggs det mest där gamla tågstation­en ligger och mot Hallaborg. Knäred är då en ort dit folk pendlar för att jobba inom småindustr­in eller turistnäri­ngen som väntas öka, inte minst vid Flammabade­t.

ORTSBORNAS SVAR SKA bli ett dokument som går till politiskt beslut under våren 2018. Dokumentet kommer att utgöra underlaget i framtida planering.

– Men först stämmer vi av dokumentet med Knäreds samhällsfö­rening och en nybildad referensgr­upp i Veinge, säger Linda Svederberg.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? BEKVÄMT. Veinge växer som familjevän­lig hemort för pendlare enligt ortsborna.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV BEKVÄMT. Veinge växer som familjevän­lig hemort för pendlare enligt ortsborna.
 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? NÖJD MED RESPONSEN. Projektled­aren Linda Svederberg anser att ortsbornas idéer är den ultimata utgångspun­kten för att arbeta med utveckling.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV NÖJD MED RESPONSEN. Projektled­aren Linda Svederberg anser att ortsbornas idéer är den ultimata utgångspun­kten för att arbeta med utveckling.
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? TÅGSTOPP. Naturen i Knäred är vacker enligt ortsborna. Den lokale C-politikern Erling Cronqvist är en av dem som jobbat hårt för ett tågstopp.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV TÅGSTOPP. Naturen i Knäred är vacker enligt ortsborna. Den lokale C-politikern Erling Cronqvist är en av dem som jobbat hårt för ett tågstopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden