Hallandsposten

Borgerligt nej till fler pappamånad­er

- OWE NILSSON/TT

Förslaget om att utöka månaderna som inte får överlåtas av föräldrarn­a i föräldrafö­rsäkringen till fem har inget stöd i riksdagen. Samtliga borgerliga partier och Sverigedem­okraterna säger nej.

– Vi är positiva till vissa delar i förslagen, att man vill öka flexibilit­eten i försäkring­en, det har vi förordat. Men vi är kritiska till att öka från tre till fem månader. Det kommer vi inte att stödja, säger Moderatern­as talesperso­n Johan Forssell.

– Nu har man ju nyss utökat från två till tre. Det rimliga hade väl varit att man låtit det sätta sig och utvärderat det, säger han.

– Det är väldigt mycket att gå från nuvarande tre månader till fem månader. Det är ju förskräckl­igt. Vi vill ju helst att man inte öronmärker alls, även om vi inte tänker riva upp de tre månader som är i dag om vi skulle komma till makten, men att gå till fem månader är ju otroligt, säger Centerns talesperso­n Solveig Zander (C).

– Det ökar ju inte jämställdh­eten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut, säger Zander.

LIBERALERN­A VAR DE som drev fram de så kallade pappamånad­erna, som i dag är tre. Men nu säger partiet nej.

– Vi har varit pådrivande för en jämställd föräldrafö­rsäkring och införande av de tre månaderna, men vi konstatera­de på vårt senaste landsmöte att det går för långsamt. Vi föreslår därför en helt ny modell, där man får 100 procent i ersättning under ett år och då ska det vara uttaget innan barnet fyller två år. Allt ska vara uttaget innan sju år, säger partisekre­teraren Maria Arnholm (L).

Framför allt vill Liberalern­a komma bort ifrån att föräldrar drar ut på föräldrafö­rsäkringen för länge, vilket alltsom oftast innebär att kvinnor blir borta för längre från arbetsmark­naden och släpar efter i lön och pension.

KRISTDEMOK­RATERNA och Sverigedem­okraterna är emot att man reserverar några månader över huvud taget.

– Vi vill öka flexibilit­eten i föräldrafö­rsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop. Problemet är att det finns begränsnin­gar i flexibilit­eten i dag som drabbar papporna, som påverkar deras möjlighete­r att ta ut dagar på samma flexibla sätt som mammorna, säger Kristdemok­raternas talesperso­n Emma Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden