Hallandsposten

Fem månader viks

SVERIGE: MEN REGERINGSF­ÖRSLAGET STÖTER PÅ MOTSTÅND

-

Utveckling­en mot ett mer jämställt uttag av föräldrafö­rsäkringen går långsamt. Fortfarand­e – mer än 40 år efter det att försäkring­en lanserades – tar kvinnor ut 90 procent av dagarna för barn under två år.

Det vill regeringen ändra på och regeringen­s utredare föreslår nu att fler månader viks åt vardera föräldern. De så kallade ”pappamånad­erna” utökas från tre till fem.

– Det har tagit lång tid att förändra beteendet, så jag tror att det krävs en kraftigare reserverin­g av månader, säger utredaren Lars Arrhenius.

MEN TANKEN ÄR inte bara att pappor ska ta ut fler dagar – utan också tillbringa mer tid med barnen när de är riktigt små. Förslaget innebär att fler dagar än i dag måste tas ut i yngre åldrar, redan innan barnet fyller tre.

– Det är då barnets behov är som störst. Med det här förslaget hoppas jag att pappor ska ta ut mer när barnet är litet och på det sättet skapa en bättre relation med sina barn, säger Lars Arrhenius.

Att dela precis hälften är däremot inget som bör införas, anser utredaren.

– Det handlar om att det ser olika ut för olika barn, barns behov skiftar och familjers situation ser olika ut, säger han.

Fem månader i föräldrafö­rsäkringen ska reserveras för pappan. Det föreslår regeringen­s utredare – som också vill att pappor ska ta ut mer ledighet när barnen är små. Men svenskarna tycks helst vilja bestämma själva hur ledigheten ska delas upp.

SAMTIDIGT VILL DE flesta föräldrar själva få bestämma hur ledigheten ska tas ut, enligt opinionsun­dersökning­ar som genomförts på senare år.

– Det är den frågan som ständigt är uppe: Hur mycket ska staten styra? Här är det viktigt att tänka på barnens perspektiv och barnens behov av att ha en nära relation med fler än en förälder, säger Arrhenius.

Han föreslår också en ny rätt att överlåta föräldrada­gar till utomståend­e.

 ??  ?? Fem pappamånad­er istället för tre. Det föreslår regeringen­s utredare. En av förhoppnin­garna är att pappor ska ta ut fler dagar när barnet är litet.
Fem pappamånad­er istället för tre. Det föreslår regeringen­s utredare. En av förhoppnin­garna är att pappor ska ta ut fler dagar när barnet är litet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden