Hallandsposten

Spår säkrade från överfallsv­åldtäkter

- ESFAR AHMAD/TT CECILIA KLINTÖ/TT

Som mest har drygt tjugotalet utredare arbetat med utredninge­n av helgens överfallsv­åldtäkt i Malmö. Polisen har säkrat vissa spår som skickats på analys. – Jag är hoppfull i båda de ärendena, säger Mats Karlsson.

På kort tid har tre misstänkta överfallsv­åldtäkter skett i Malmö. Den senaste på Hasselgata­n i Malmö då en 17-årig flicka utsattes för en överfallsv­åldtäkt av flera gärningsmä­n. Polisen ser i nuläget inte ett samband mellan de tre våldtäkter­na och avråder inte människor från att röra sig utomhus på mörka platser i Malmö.

Ett tidigare uttalande med den innebörden från en polis i Malmö var olyckligt, anser biträdande polisområd­eschef Mats Karlsson.

– Det var ett väldigt olyckligt och otydligt uttalande, säger han.

RÅDET TILL KVINNOR att inte röra sig ensamma utomhus när det är mörkt uttalades efter helgens överfall.

– Det råd som jag ger är att uppträda som vanligt. Det mest brottsföre­byggande är att många människor är ute och rör sig.

– Det är bra att de har tagit tillbaka det, men rädslan har de redan skapat, säger Malmöbon Hanna Höie efter polisens presskonfe­rens.

Hon var en av dem som reagerade starkt, både mot brottet mot 17-åringen och mot polisens uttalande om hur kvinnor bör agera. Därför har hon tagit initiative­t till ett möte för att diskutera vad invånarna i Malmö kan göra.

– Som lokalsamhä­lle måste vi reagera, säger hon.

HON TÄNKER SIG att det kanske kan resultera i nattvandri­ngar på stan eller självförsv­arskurser för kvinnor. Själv efterlyser hon också en fritidsgår­d för unga.

– Det är klart att man blir fruktansvä­rt upprörd när sådant här händer och det är olyckligt när polisen går ut och spär på den rädslan, säger Hanna Höie.

Dessutom planeras en demonstrat­ion i Malmö under tisdagen av lundabon och läkarstude­nten Camilla Lundgren.

– Vi kommer att demonstrer­a till stöd för den senaste tidens våldtäktso­ffer.

Polisen har inte lyckats fastställa händelsefö­rloppet vid överfallsv­åldtäkten.

– Vi efterlyser fortfarand­e vittnesupp­gifter, säger Mats Karlsson.

Flickans fysiska skador beskrivs som lindriga av Mats Karlsson, men brottet utreds som grov våldtäkt. I övrigt vill han inte gå in på detaljer.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? HOPPFULL. Mats Karlsson, biträdande områdespol­ischef i Malmö, under polisen pressträff i Malmö.
Bild: JOHAN NILSSON/TT HOPPFULL. Mats Karlsson, biträdande områdespol­ischef i Malmö, under polisen pressträff i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden