Hallandsposten

Tusentals nya lärare behövs

- TT

De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarand­e 77 000 heltidstjä­nster. Det innebär att 227 000 lärare och förskollär­are måste examineras de närmaste 15 åren. – Vi måste klara det, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Skolverket har presentera­t en uppdaterad prognos över behovet av förskollär­are och lärare fram till 2031. Behovet de kommande fem åren har ökat med 7 000 heltidstjä­nster sedan Skolverket­s prognos för två år sedan. Att rekryterin­gsbehovet ökat sedan den förra prognosen beror enligt Skolverket till stor del på befolkning­sutvecklin­gen och även på att visstidsan­ställda utan lärarutbil­dning beräknas ersättas av nyutexamin­erade lärare de närmaste åren.

– Vi kommer att behöva göra flera saker. Nu bygger vi ut lärarutbil­dningen med 10 000 platser till 2021 men det kommer inte att räcka med bara nyutbildad­e lärare. Vi måste få fler att komma tillbaka till läraryrket HELENE HELLMARK KNUTSSON och även få fler som har en annan akademisk utbildning att ställa om till lärare. Vi behöver också människor som senare i livet bestämmer sig för att de vill omskola sig till läraryrket, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hellmark Knutsson säger att målet att alla elever ska mötas av en behörig och kompetent lärare inte kommer att ruckas på, men att det med den ambitionsn­ivån kommer att ta tid och krävas fler åtgärder för att råda bot på lärarbrist­en.

– Det är ingen lätt ekvation att få ihop. Men vi måste göra det och vi måste klara av det. Men det är bekymmersa­mt för det kommer att pågå ett antal år framåt, säger Helene Hellmark Knutsson.

”Det är ingen lätt ekvation att få ihop”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden